Надрукувати
Перегляди: 4015
Закон про профспілки - картинка

Порушення прав працюючих  людей - поширена практика в Україні. Кожен громадянин в процесі трудової діяльності стикається з фактами затримки зарплати і утисками прав на відпочинок.

Право працівників об'єднуватися у відповідні організації закріплено в Конституції, а особливості правового регулювання вказані в Законі про профспілки України № 1045-XIV від 15.09.1999 року.

Для чого потрібна профспілка

Професійна спілка - це єдина організація, яка об'єднує людей на основі спільних інтересів і має законне право захищати їх трудові права.

Закон про профспілки закріплює права організацій:

Згідно із законом профспілка - це організація, звільнена від сплати податку на прибуток. При цьому її доходи не можуть розподілятися серед керівників і членів організації і передаватися іншим неприбутковим компаніям (в бюджет).

Згідно ст. 11 ЗУ про профспілки за територіальною ознакою їм надаються такі статуси:

Організації на підприємствах будь-якої форми власності представляють інтереси своїх членів, захищають їх законні і соціальні права. Кілька первинних організацій можуть об'єднуватися для досягнення загальних цілей.

Особливості створення

Для створення профспілки на підприємстві має бути прийняте відповідне рішення шляхом проведення зборів. Для входження первинної організації до складу територіальної також необхідне рішення її членів.

Легалізація профспілок забезпечується відповідним держ. органом Міністерства юстиції за місцем реєстрації. Для легалізації необхідно протягом 60 днів з дня створення підготувати документи:

У статуті повинні міститися мета і завдання організації, умови вступу та виходу з неї, права та обов'язки учасників, інші питання, що стосуються статусу і діяльності.

Легалізуючий орган 30 днів розглядає документи, аналізує їх відповідність вимогам закону і приймає рішення.

Отримання статусу неприбутковості передбачає:

Уповноважені представники профспілкових організацій мають право вносити роботодавцям звернення про усунення порушень прав працівників і трудового законодавства. Роботодавець згідно із законом не може ігнорувати такі рекомендації.

Повноваження

Профспілка має широкі повноваження, вони перераховані в ст.6 Закону. Основною його функцією є представництво та захист інтересів його членів. До основних напрямів діяльності відносяться:

Профспілки в Україні мають великі повноваження і вплив, Так, у багатьох випадках неможливе звільнення співробітника без згоди профспілкової організації.

Хто може стати членом профспілки

Кожен працівник підприємства, де діє профспілкова організація, має право подати заяву про добровільний вступ в неї. На кожного члена профспілки накладається зобов'язання внесення щомісячних членських внесків.

Фінанси витрачаються на:

У великих організаціях іноді функціонує 2 і більше профспілок. Порядок їх створення не представляє складнощів. Надалі вони можуть увійти в велике галузеве об'єднання або зберегти незалежність.

Фахівці компанії ЮК «ENTIRE» допоможуть у вирішенні будь-яких питань, що стосуються підготовки та проведення установчих зборів, вибору галузевої організації, організації діяльності профспілки.