Успішна справа Pro Bono: адвокати допомогли зареєструвати «Всеукраїнське об’єднання протидії торгівлі людьми»

Щороку тисячі українців виїжджають на заробітки за кордон. Не рідко вони стають жертвами шахраїв, котрі змушують їх до незаконної діяльності, часто навіть погрожуючи їх рідним. Такі історії трапляються часто, але не часто про них розповідають.

До Pro Bono звернулася жінка, сина якої було звинувачено у спробі розповсюдження наркотичних речовин на території Російської Федерації і там же затримано. Через деякий час вона познайомилася із родичами інших українців, діти яких були звинувачені у схожих злочинах. Спочатку це були четверо небайдужих людей –  родичі тих, хто став жертвами недобросовісних роботодавців, а через рік їх стало 250.

За словами жінки, різні життєві обставини змусили свого часу  виїхати на заробітки до Російської Федерації її сина та інших постраждалих внаслідок дій трудових шахраїв: «Кредит, операція, а хтось просто хотів грошей заробити… В Україні вони виходили на зв’язок із роботодавцями, та домовлялися на умови абсолютно законної діяльності». Вона розповідає, що під час співбесіди в Києві роботодавці робили копії особистих документів майбутніх робітників, заповнювали анкети з особистими даними (адреса проживання, попереднє місце роботи, склад сім’ї). Таким чином, вербувальникам були відомі особисті дані потерпілих. Після приїзду до нового місця роботи людей змушували торгувати наркотичними речовинами або займатися іншою незаконною діяльністю. Коли ж заробітчани відмовлялись виконувати, так звану «роботу», особиста інформація використовувалось для погроз їх рідним.

Після того, як активісти оцінили реальні масштаби проблеми, вони зрозуміли, що необхідно діяти, а статус «громадської організації» надасть їм більше можливостей для впливу на ситуацію.

Юридична компанія «Абсолют» та її керуючий партнер Віталій Дроботун зголосилися допомогти небайдужим до проблеми торгівлі людьми громадянам. За словами Віталія, він такий же член суспільства, як і інші, а тому, приймати участь в його житті є позицією відповідальної людини. Юридична фірма безпосередньо допомогла зареєструвати ініціативу. Тепер «Всеукраїнське об’єднання протидії торгівлі людьми» поступово втілює свої завдання:

  • Повернути ув’язнених з Російської Федерації до України для відбування покарання тут.
  • Ініціювати прийняття закону про жертв торгівлі людьми, адже зараз законодавством не передбачено дій щодо вивільнення жертв торгівлі людьми без відбування покарання в Україні.
  • Звільнити ув’язнених, котрі мають статус жертв торгівлі людьми без відбування покарання в Україні.
  • Надання жертвам торгівлі людьми процесуального статусу «потерпілого» у відповідних кримінальних провадженнях.

Тож, якщо Ваша організація потребує правової допомоги Pro Bono, ви можете її отримати, заповнивши заявку за посиланням: http://pro-bono.in.ua/zayavka-na-otrimannya-pravovoyi-dopomogi-rro-bono-dlya-neuryadovih-nekomertsiynih-organizatsiy/

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!