Судовий молоток і банку з монетами - картинка

Верховна Рада України 22 травня 2015 року ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" (№ 2862), внесений Кабінетом міністрів.

Законодавчим актом передбачається запровадження єдиного підходу до визначення ставок судового збору, встановлення обґрунтованих ставок судового збору.

Законом внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, зокрема до статей 49 та 55 щодо заміни законодавчої термінології (заміни слів "мито" на слова "судовий збір" та слова "карбованцях" на слово "гривнях"), до статті 80 Цивільного процесуального кодексу України щодо запровадження відсилочної норми частини третьої до відповідного закону; до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України щодо уточнення розподілу судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань суб'єктів владних повноважень.

Документом також внесено зміни до Закону "Про судовий збір" у частині уточнення переліку процесуальних документів, за подання яких до суду не справляється судовий збір, а також у частині визначення розміру ставок судового збору, уточнення порядку сплати та повернення сплаченого судового збору.

Судовий збір буде складати один відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної зарплати і не більше 5 розмірів мінімальної зарплати. Це стосуватиметься і підприємців, і звичайних фізичних осіб.

Законопроектом передбачає застосування єдиного підходу до визначення ставок судового збору у всіх судових юрисдикціях, що зрівнює суди загальної, господарської та адміністративної юрисдикції в їх фінансової доступності для позивачів, а також унеможливлює зловживання сторонами своїми процесуальними правами і попереджає порушення суддями законодавства в питаннях визначення підсудності того чи іншого спору.

Крім того, передбачається введення загальної системи диференціації ставок судового збору тільки за двома критеріями: залежно від виду особи позивача (заявника) - юридичної або фізичної особи (при цьому для фізичних осіб встановлюється ставка судового збору значно менше з метою забезпечення доступу до правосуддя); за характером спору (майнового або немайнового), встановлюються єдині і зрозумілі підходи до визначення розміру ставок.

Законопроектом передбачено підвищення ставки судового збору при зверненні в кожну вищу судову інстанцію, крім звернень фізичних осіб у сімейних справах. Уряд пояснює це "більшої ресурсної затратностью розгляду справ у судах апеляційної, касаційної інстанції та Верховному Суді України в порівнянні з місцевими судами, і це відповідає світовій практиці".

Передбачено виключення органів державної влади з числа суб'єктів, які звільняються від сплати судового збору.

Закон набуде чинності з 1 вересня 2016 з метою дотримання вимог бюджетного законодавства.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!