У громадських, благодійних та інших неприбуткових організацій залишається менше 3-х місяців для внесення змін до своїх статутних документів

Через велику кількість неприбуткових організацій, які своєчасно,  тобто до 01 січня 2017 року, не звернулися до органів юстиції для реєстрації внесення відповідних змін до установчих документів Верховна Рада України на півроку відтермінувала перереєстрацію установчих документів неприбуткових організацій, продовживши строк формування нового Реєстру неприбуткових установ та організацій до 01 липня 2017 року.

Зверніть увагу!

Працівники юридичної компанії «ENTIRE» стверджують, що на даний час понад 70% громадських організацій ще досі не перереєстрували свої статутні документи.

Фахівці «ENTIRE» зазначають, що більшість організацій стикаються з певними труднощами при перереєстрації, а деякі взагалі не розуміють, що необхідно робити і як має відбуватися перереєстрація. В таких випадках можна скористатися нашим пакетом послуг для швидкої і легкої перереєстрації (ознайомитися з нашими розцінками можна за посиланням - Реєстрація змін у громадській організації та Реєстрація змін у благодійній організації.

Для тих, хто все ж наважаться розпочати перереєстрацію самостійно компанії «ENTIRE» ДАЄ НАСТУПНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Рекомендуємо зареєстрованим громадським, благодійним організаціям, професійним спілкам внести зміни до своїх установчих документів, шляхом прийняття нової редакції статуту у порядку визначеному чинним законодавством та Податковим кодексом України.

Згадані зміни повинні передбачати:

  • заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
  • у разі припинення діяльності організації (ліквідація, злиття, перетворення, приєднання, поділ) у статуті передбачається повна передача активів іншій неприбутковій організації чи організаціям відповідного виду, або передача активів в державний бюджет.
  • коли неприбутковою організацією буде виконана вимога передачі активів, а також перші дві вимоги (порядок проходження реєстрації та заборона розподілу отриманих прибутків), які зазначалися вище, то тільки тоді контролюючі органи зможуть внести її до відповідного реєстру.
  • відповідно до п. 133.4.2. ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій», слід переглянути пункти в статутних документах, де вказані мета, цілі та поставлені задачі на предмет того, наскільки вони співставленні з основними джерелами фінансування. Згідно цього пункту, кожна неприбуткова організація має мати конкретні завдання, цілі та мету, в які й вкладатимуться її кошти. Крім того, в установчих документах також мають бути висвітлені конкретні джерела фінансування. Оскільки джерела фінансування є прибутками (доходами) організації, вони обов’язково мають витрачатися лише на статутні напрямки діяльності.

«ENTIRE» РЕКОМЕНДУЄ передивитися пункти в установчих документах, в яких йде мова про органи управління. Стаття 11 Закону «Про громадські об’єднання» визначає, що має містити Статут громадського об’єднання:

Громадським об’єднанням, утвореним чи зареєстрованим до 01 січня 2013 року, у Статуті необхідно передбачити порядок оскарження рішень або бездіяльності дій керівних органів організації, встановити порядок звітування керівних органів перед членами об’єднання, передбачити порядок утворення та правовий статус відокремлених підрозділів, визначити процедуру прийняття рішень керівними органами, в тому числі з використанням засобів зв’язку, перевірити структуру керівних органів громадського об’єднання.

Закон говорить, що громадські об’єднання зі статусом юридичної особи повинні мати керівника, вищий керівний орган управління. Громадські об’єднання без статусу юридичної особи можуть діяти без керівника та інших органів управління.

Також варто звернути увагу на те, що наявність контрольно-ревізійних органів тепер не є обов’язковою.

Дізнатися про всі зміни до статутів відповідно до Закону «Про громадські об’єднання» Ви можете, зателефонувавши до нас за наступними телефонами: (044) 337-57-58, (096) 039-39-08, (066) 354-50-60, (063) 395-53-90, або замовити реєстрацію змін до статутних документів Вашої організації у нас, ознайомившись із вартістю послуг - https://entire.com.ua/uk/services/posluhy-z-reiestratsii-zmin/261-reestratsiya-zmin-u-gromadskij-organizatsiji.html

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!