Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2725
Закрити ТОВ - картинка

Закрити ТОВ в Україні в 2023 - це складна юридична процедура. Однак, якщо товариство з обмеженою відповідальність вичерпало свою діяльність, не варто відтерміновувати початок його ліквідації. Сплата податків, можливі нарахування за використання юридичної адреси, адміністративні внески – неповний перелік витрат, які передбачає зареєстроване ТОВ, що не функціонує.

Тому закриття ТОВ стало поширеним запитом: процедура складається з послідовних етапів, які не можна ігнорувати. Вони визначені законодавчо.

Щоб закрити ТОВ, потрібно:

  1. Прийняти рішення про закриття ТОВ на спільних зборах учасників.
  2. Звільнити найманих робітників.
  3. Підготувати документи на закриття і надати їх державному реєстратору.
  4. Подати заяву на аудиторську перевірку податковою службою.
  5. Сплатити всі податки і заборгованості.
  6. Розірвати юридичні відносини з кредиторами (за їх наявності).
  7. Продати всі активи ТОВ і закрити розрахунки зі співвласниками.
  8. Оформити ліквідаційний баланс.
  9. Закрити рахунки в банку.
  10. Здати в архів документи ТОВ, які підлягають тривалому зберіганню.

Закрити ТОВ – значить пройти тривалу процедуру. Для цього потрібно знати особливості кожного етапу.

Як закрити ТОВ: підготовчий етап

Рішення, що потрібно закрити ТОВ, приймають на зборах членів товариства з обмеженою відповідальністю. При цьому необхідно скласти відповідний протокол, я якому будуть вказані:

Але протокол повинен бути підписаним не менше ніж 3/4 учасників товариства з обмеженою відповідальністю. Після підготовки документа, управлінням ТОВ і процедурою його ліквідації будуть займатися члени вибраної комісії чи одна людина, на яку документально поклали ці обов’язки.

Перед тим, як закрити ТОВ в Україні, потрібно звільнити всіх найманих робітників, повністю виплативши їм заробітну плату. Необхідно розірвати трудові договори, але важливо, щоб сторони не мали взаємних претензій. Конфліктні ситуації можуть значно подовжити термін проведення процедури.

Звернення до державного реєстратора

Наступний етап, як закрити ТОВ в Україні, – подача документів на ліквідацію ТОВ державному реєстратору. Держслужбовцю варто надати екземпляр протоколу чи нотаріально завірену копію документа. Якщо в протоколі не вказані всі необхідні дані про членів ліквідаційної комісії чи термін заявлення вимог кредиторам, можуть знадобитися додаткові документи.

Але законодавство передбачає виключення того, які документи можуть знадобитися, щоб закрити ТОВ у державного реєстратора. Рішення складних ситуацій містить ст. 17 Закону №755 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, ФОП і громадських формувань».

Як закрити ТОВ в податковій?

Далі варто подати заяву на аудиторську перевірку в податкову інспекцію. Державна фіскальна служба проаналізує документацію ТОВ по сплаті податків, визначивши, чи відсутня заборгованість. Це являється обов’язковою умовою для ліквідації ТОВ.

Головне правило, як закрити ТОВ в податковій, – не відтерміновувати подачу документів до фіскальної служби. Це потрібно зробити відразу ж після візиту до держреєстратора.

Звільнення від зобов’язань перед кредиторами і співзасновниками

Невід’ємна частина того, як закрити ТОВ в Україні, – розрахунки з кредиторами. Це краще зробити на самому початку процедури закриття, але якщо така можливість відсутня, порядок завершення юридичних відносин вказують в протоколі про рішення ліквідації.

Далі продають активи ТОВ, а також проводять розрахунки зі співвласниками у відповідності до розміру їх корпоративних прав.

Завершення процедури ліквідації ТОВ

Підсумковий етап, як закрити ТОВ, – оформлення ліквідаційного балансу. Він відображає наявність майна в організації з обмеженою відповідальністю, яка припиняє діяльність. Ліквідаційний (підсумковий) баланс має законодавчо установлену форму і повинен точно відображати всю актуальну інформацію про ТОВ.

Закрити ТОВ без ліквідаційного балансу неможливо, адже його основна метавизначення відсутності заборгованості ТОВ перед кредиторами, а також зняття з балансу організації всіх активів.

Після цього потрібно закрити рахунки ТОВ в банку, а також здати в архів документи ТОВ, які підлягають тривалому зберіганню.

Як закрити ТОВ в Україні в 2023 без проблем?

Якщо Ви не знаєте, як закрити ТОВ в Україні, будьте готові до тривалої і складної юридичної процедури. Щоб зекономити свій час і бути впевненим у відсутності помилок в документації, можна звернутися за допомогою до юристів.

Спеціалісти ЮК «ENTIRE» допоможуть закрити ТОВ, пройдуть всі етапи процедури, чи виконають одну з її частин.

Серед причин закрити ТОВ с нашою підтримкою:

Якщо Ви турбуєтесь про те, як закрити ТОВ в Україні, звертайтесь: наші спеціалісти підкажуть, що потрібно робити, чи виконають роботу самостійно за оформленою довіреністю на проведення закриття ТОВ.