Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 13622
Чи потрібна ліцензія на продаж пива - картинка

Продаж пива вроздріб і на розлив – це прибутковий бізнес, особливо в літній період. Вибираючи цей напрям для роботи, навіть лише в курортний сезон, варто враховувати законодавчі норми і розуміти, чи потрібна ліцензія для торгівлі пивом.

Пивоце слабоалкогольний напій, який отримують методом бродіння солодового сусла. В ньому є в від 0,5% од. спирту. Продукт класифікується за кодом 2203.

Законодавча база

З 2014 року в нашій країні діє закон «Про внесення змін в Податковий кодекс України»  № 71-VIII, за яким пиво прирівнюється до міцного алкоголю. Під час його продажу варто враховувати вимоги закону:

Щоб на законній основі продавати пиво на розлив, необхідно дотримуватися пункту 22 правил роздрібної торгівлі алкоголем, згідно з яким здійснювати продаж пивної продукції на місці придбання можуть заклади ресторанного господарства чи відділи інших підприємств, що мають аналогічний статус.

Ліцензію на розливне пиво, яка також дає право на продаж міцного алкоголю на розлив, можуть отримати ФОП-платники єдиного податку 2-ї та 3-ї груп лише шляхом створення спеціалізованого відділу чи відкриття ресторану.

Для здійснення імпортних чи експортних операцій, оптового чи роздрібного продажу пивної продукції всім СПД необхідно проходити процедуру оформлення ліцензії і перераховувати кошти до держбюджету у встановленому законом розмірі.

Якщо роздрібна реалізація пива може здійснюватися ФОП за єдиним податком, то оптовими продавцями і виробниками можуть бути виключно юридичні особи.

Відповідно до законів України, пиво являється підакцизним товаром, тому для роздрібної торгівлі необхідно сплатити акцизний збір, що складає 5% від роздрібного об’єму.

Українське законодавство не розділяє торгівлю пивом і міцним алкоголем – всі вони входять в одну ліцензію. Так, підприємець, що отримав алкогольну ліцензію, автоматично отримує право реалізовувати міцний алкоголь, якщо місце для ведення бізнесу відповідає вимогам закону: площа приміщення від 2 кв. м., воно обладнано засобами протипожежного захисту, вентиляцією, обладнанням і т.д.

Чи можна продавати пиво без ліцензії

Підприємців цікавить питання, чи завжди потрібна ліцензія на продаж пива? Без оформлення спеціального дозволу можна реалізовувати безалкогольне пиво в будь-якій упаковці. Що стосується пінного напою із вмістом алкоголю – то без оформленої ліцензії ця діяльність незаконна (частина 14 статті 15 ЗУ №481).

За здійснення торгових операцій (оптом чи вроздріб) без наявності ліцензії передбачено штраф, який складає 200% від вартості партії товару, але мінімум 17 000 грн.

За торгівлю пивом через розрахункове обладнання, яке не зареєстровано у відповідності до процедури, штраф складе мінімум 10000 грн або 200% від реалізованої з допомогою касового обладнання продукції.

За зберігання алкогольних напоїв в місцях зберігання, не внесених в реєстр, передбачена санкція в розмірі 100% від вартості товару, розміщеного на зберігання, але мінімум 17 000 грн.

Як отримати ліцензію на пиво

Щоб почати вести бізнес, варто розуміти, як отримати ліцензію на продаж пива. Стати власником алкогольної ліцензії суб’єкту господарювання можна, звернувшись з заявою в Центр обслуговування платників за місцем реєстрації, де слід вказати:

Ліцензуючий орган не має права вимагати додаткові документи, але така ситуація можлива. Документи можна надавати особисто, відправляти замовним листом чи уповноважити третю особу, забезпечивши її довіреністю на представлення своїх інтересів. В десятиденний термін ліцензуючий орган зобов’язаний розглянути пакет документів і прийняти рішення про видачу ліцензії.

Згідно ст.3 ЗУ №265, продаж товарів в мережі громадського харчування необхідно проводити через зареєстровані і опломбовані РРО: всі операції на повну суму покупки.

Однією із необхідних умов для отримання ліцензії являється  наявність касового апарату. При цьому ФОП, які являються одноосібниками, зобов’язані використовувати відповідним чином поставлене на облік і опломбоване розрахунково-реєстраційне обладнання, виконувати друк чеків, підтверджуючих проходження фінансових розрахунків.

Скільки коштує ліцензія на пиво в Україні

Ліцензія на роздрібний продаж пива має обмежений термін дії – складає 1 рік.

Плата за користування ліцензією може вноситися в порядку рівних щоквартальних платежів. В приміщенні документ повинен бути розміщений в куточку споживача і бути відкритим для перегляду будь-якому відвідувачу. Передавати його в інший магазин чи іншому підприємцю забороняється.

Ціна ліцензії на продаж пива складає 8000 грн. за кожен зареєстрований РРО, який функціонує в торгівельному залі. Значно менше коштує ліцензія на торгівлю пивом на території сіл і селищ. Ця сума складає 500 грн за рік.

Під час оформлення дозвільної документації для ФОП-одноосібника в бланку ставиться уточнююча відмітка «пиво». Вся річна вартість ліцензії на пиво ділиться на 4 рівних частини, і підлягає щоквартальній оплаті, але перший внесок має бути зроблений до отримання ліцензії на продаж пива. Якщо в базі не висвітяться кошти, то в видачі дозволу відмовлять.

Місця зберігання, розміщені за іншими адресами, також підлягають внесенню в Єдиний реєстр.
Позбавитися ліцензії можна лише в таких ситуаціях:

Якщо своєчасно сплачувати ліцензію на пиво і не порушувати правила торгівлі алкоголем, то втратити її складно. Дозвіл анулюється шляхом прийняття письмового розпорядження і повідомлення суб’єкту господарювання поштою.

Обмеження з продажу пива:

В закритих будівлях спортивного призначення, на масових заходах пиво дозволяється продавати лише в пластмасових ємкостях (при відповідних рішеннях міськради).

Де заручитися підтримкою

Складнощі в розумінні законодавчих актів, що стосуються алкогольних напоїв і їх реалізації в Україні, пов’язані з тим, що торгівля пивом регулюється одночасно декількома законами, які в деяких моментах протирічать один одному.

Якщо вам потрібна ліцензія на продаж пива, і отримати її потрібно швидко і без бюрократичних процедур, то можна заручитися підтримкою ЮК «ENTIRE». Досвідчені юристи нашої компанії досконало орієнтуються в тонкощах законодавства, допоможуть отримати ліцензію на пиво в Україні за мінімальної участі замовника. У нас вигідна вартість ліцензії на пиво і зручні умови співпраці.

З нами ви швидко отримаєте ліцензію на торгівлю пивом і не будете втрачати час.