Закон про реєстрацію юридичних осіб - картинка

Плануючи створення громадського формування чи організації, підприємництво чи надання послуг громадянам, необхідно пам’ятати про державну реєстрацію. Процедура дає можливість функціонувати організації в правовому полі – розпоряджатися майном, представляти свої інтереси в державних органах, мати юридичні відносини і багато іншого.  Порядок і нюанси реєстрації регулює Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань».

Чому варто ознайомитись з цим законом?

Документ дає можливість дізнатися точне визначення тематичних юридичних термінів, які зустрічаються при реєстрації, надає інформацію про органи, які уповноважені її проводити, функціонування Єдиного державного реєстру. Закон України «Про державну реєстрацію…» також інформує про особливості процедури:

  • документи, необхідні для реєстрації юридичних осіб;
  • правила вибору назви;
  • терміни реєстрації юридичної особи;
  • обмеження в символіці;
  • причини зупинки процедури;
  • обґрунтування для відмови в державній реєстрації.

Корисною буде інформація про порядок оскарження рішень, а також загальні положення про відповідальність за проведення юридичних дій. Можна дізнатися, як формується сума плати за реєстрацію.

Закон про держреєстрацію юридичних осіб: основні положення

Серед того, що шукають в законі – порядок держреєстрації. Він передбачає:

  • підготовку документів, в тому числі - заяви;
  • подачу паперів на розгляд держреєстратору;
  • отримання законодавчого рішення про реєстрацію, виписки з ЄДРПОУ, з попереднім внесенням даних до Єдиного реєстру.

Поширений запит про реєстрацію юр. осіб – причини для відмови. Держреєстратор може повернути документи, якщо:

  • надані не всі документи;
  • папери мають пошкодження, що робить текст нечитабельним;
  • неправильно вибрана назва, яка повторює найменування держустанови, має комуністичний чи нацистський зміст, використано ім’я громадського діяча, який не надав письмового дозволу (у випадку його смерті згоду повинні надати спадкоємці) та інше;
  • неправильно вибрано вид реєстрації. Потрібно знати відмінності між громадським формування і підприємництвом;
  • є виправлення тексту, він написаний нерозбірливо чи на іншій мові (не державній).

В переліку документів обов’язково є відомості, що засвідчують особу  – ксерокопія паспорту і  коду, заповнена заява, установчий документ громадської організації. Інші документи можуть варіюватися в залежності від виду діяльності.

Спеціалісти радять відразу перевіряти відповідність документів Закону про реєстрацію – якщо папери повернуть на доопрацювання, процедура може затягнутися на тривалий термін.

Юридична фірма – запорука безпеки

Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань» містить значний об’єм інформації, якщо з  ним працює не професійний юрист. Щоб уникнути помилок, які можуть призупинити процедуру чи створити проблеми під час подальшого функціонування, варто залучитися допомогою співробітників ЮК «ENTIRE».

Послуги, як з реєстрації неприбуткових організацій, так і з реєстрації комерційних організацій, мають доступну вартість, яка дає можливість не витрачати час на детальне вивчення законодавства.

Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, …» передбачає, що юридична фірма може провести реєстрацію без участі заявника при наявності довіреності. Це зекономить час і скоротить до мінімуму спілкування з представниками місцевого управління.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!