Як закрити ФОП з боргами - картинка

Процедура закриття ФОП достатньо розповсюджена серед підприємців. Щоб її провести, необхідно виконати підготовчу роботу – закрити поточні договори, розрахуватися з кредиторами, «погасити» обов’язкові платежі. Це значно спростить роботу, позбавить від можливих конфліктів з клієнтами чи партнерами, штрафу і пені від податкової. Проте в деяких випадках підприємець шукає можливість, як закрити ФОП з боргами, наприклад:

  • збиток від роботи ФЛП, який прямо залежить від тривалості її функціонування;
  • відсутність необхідних фінансів на рахунку;
  • бажання прискорити закриття ФОП та ін.

Але це суб’єктивні фактори: ліквідувати ФОП можна лише за визначеною законодавством процедурою.

Чи можна закрити ФОП, якщо є борг?

За наявності заборгованості ФОП по сплаті податків він не може бути закритим, адже один з етапів ліквідації – перевірка податкової.

При цьому, якщо не вдалося внести платіж своєчасно, варто пам’ятати про штраф і пеню за кожну добу несплати. Тривала заборгованість загрожує тим, що ФОП буде переведеним зі спрощеної на спільну систему оподаткування, а це додаткові витрати.

Якщо ФОП має заборгованості перед партнерами, фізична особа буде нести відповідальність незалежно від наявності її реєстрації.

Закриття ФОП з боргами: особливості процедури

Щоб ліквідувати ФОП, який має невиплачені зобов’язання, необхідно виконати ті ж дії, що і при стандартному закритті ФЛП:

  • надати державному реєстратору за місцем прописки заяву про завершення діяльності у вигляді форми №12, затвердженої наказом Міністерства юстиції №3268/5 від 18 листопада 2016року. Для цього з собою необхідно мати паспорт;
  • звернутися в податкову службу для проходження звірки по заборгованості обов’язкових платежів;
  • при наявності заборгованості повністю її погасити;
  • подати ліквідаційний звіт протягом 30 календарних днів в податкову;
  • надати заяву на проходження перевірки в податкову службу за місцем реєстрації.

Закриття ФОП з боргами можливе лише шляхом ліквідації заборгованості по обов’язкових платежах.  Це не варто відтерміновувати: невиплати загрожують штрафом і пенею. Сума буде прямо пропорційною кількості днів з несплаченим податком. Тому спеціалісти радять починати процедуру закриття ФОП зі зняття податкової заборгованості, виплат кредиторам і позбавлення від обов’язків перед партнерами – закриття поточних договорів та ін.

Чому варто звернутися до ЮК «ENTIRE»?

Юридична компанія «ENTIRE» пропонує кваліфіковану допомогу в Києві. Наші спеціалісти допоможуть закрити ФОП з боргами, не допустять наслідків несвоєчасної сплати податків і судових позовів від юридичних осіб, пов’язаних з діяльністю ФЛП. Серед переваг допомоги юристів:

  1. Економія часу. Значний досвід і професіоналізм наших співробітників дають можливість провести процедуру в стислі терміни та без ускладнень. Участь клієнта не вимагається – він оформляє довіреність на виконання закриття ФОП спеціалістом ЮК «ENTIRE»;
  2. Безпека. Ми виконуємо роботу конфіденційно. Можна бути впевненим в збереженні особистих даних та інформації про юридичну і фінансову діяльність ФОП;
  3. Доступна ціна. Це можливо завдяки значному досвіду роботи співробітників;
  4. Точне слідування законодавству. Співробітництво зі спеціалістами дозволяє уникнути помилок, адже незнання законодавства не позбавляє клієнта від відповідальності.

Ви можете безкоштовно отримати консультацію про те, як закрити ФОП з боргами, чи розгорнуту відповідь на питання, що вас цікавить, або ж пораду в складній юридичній ситуації.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!