Що таке ФОП в Україні? (картинка)

Одним з найоптимальніших варіантів ведення підприємницької діяльності сьогодні є ФОП. Відрізняється дана організаційно-правова форма спрощеною системою реєстрації та ведення підприємницької діяльності. Але перш, ніж вибрати саме цей варіант ведення бізнесу, необхідно чітко розуміти, що таке ФОП в Україні в 2023.

ФОП що це: поняття і розшифрування абревіатури

ФОП (фізична особа підприємець) – це форма здійснення господарської діяльності від власного імені.

Займатися цим видом підприємництва може фізична особа, що володіє повною цивільною дієздатністю і пройшла реєстрацію у відповідних державних органах.

Фізична особа підприємець  може бути:

  • людина, що має українське громадянство;
  • громадянин іншої країни;
  • особа без громадянства.

Основне, що ФОП – це можливість здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Майнова відповідальність ФОП перед третіми особами

Попри всі вигідні умови оформлення та ведення діяльності, ФОП – це досить ризикова форма підприємницької діяльності. Бізнесмен самостійно розробляє стратегію ведення справ і відповідає перед третіми особами всім своїм майном, включаючи особисте.

У разі, якщо підприємницька діяльність піде в збиток, ФОП несе відповідальність перед кредиторами в повній мірі, тобто, стягнення накладається на все майно.

Якщо ви хочете більш докладно дізнатися все про ФОП та з'ясувати, що це таке в плані фінансової відповідальності при банкрутстві, звертайтеся за консультацією до юристів ЮК «ENTIRE».

Що таке ФОП в Україні: наявність статутного капіталу

Визначаючи, що таке ФОП, необхідно вказати ще на одну важливу перевагу реєстрації саме цієї форми бізнес-діяльності.

ФОП – це індивідуальне підприємництво, яке не потребує наявності статуту та статутного капіталу.

Оскільки підприємець відповідає за ведення бізнесу всім своїм майном, включаючи приватну власність, статутний капітал в даному випадку не потрібен.

Слід пам'ятати, відкриваючи ФОП, що це підприємницька діяльність, яка виключає формування статутного капіталу, а відповідно, індивідуальний підприємець має право працювати без статуту.

Важливість вибору системи оподаткування

Слід врахувати, відкриваючи ФОП, що це підприємницька діяльність, яка може реєструватися з однією з двох систем оподаткування: загальною та спрощеною.

Обираючи загальну систему, бізнесмен сплачує щомісячний податок на прибуток, який розраховується відповідно до фінансового результату за період.

Саме тому, багатьох цікавить, що таке ФОП на єдиному податку. Ця система оподаткування вигідніша для підприємця та важливо правильно обрати одну з трьох груп ЄП платника.

Саме від вибору групи буде залежати:

  • розмір щомісячної сплати;
  • можливість використання праці найманих працівників;
  • види діяльності, які зможе вести підприємець.

Щоб перейти на ЄП, необхідно подати заяву на етапі реєстрації фізичної особи, або в установлений законом період після реєстрації в податкову інспекцію за місцем прописки.

Потрібно врахувати, реєструючи ФОП, що це організаційно-правова форма, що передбачає сплату ЄСВ, навіть якщо не ведеться діяльність.

Якщо ви не знаєте, що таке ФОП в Україні в 2023 та як його відкрити, звертайтеся за допомогою до професіоналів. ЮК «ENTIRE» – це можливість не тільки безкоштовно проконсультуватися та отримати додаткову інформацію все про ФОП, але й отримати допомогу в реєстрації.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!