Як зареєструвати ФОП в Україні - картинкаЯк зареєструвати ФОП в Україні - картинка

Сьогодні оформлення ФОП є найбільш популярним варіантом початку бізнесу. Якщо ви вирішили, що така форма підприємницької діяльності оптимальна для вас, то повинні вивчити процес того, як зареєструвати ФОП. Містить процедура інформаційний, документальний та реєстраційний етапи, кожен з яких має свої особливості.

Як зареєструвати ФОП в Україні в 2023 – інформаційний етап

Перше, що потрібно, перш ніж зареєструвати ФОП – визначити види економічної діяльності згідно з КВЕД. Вказуються обрані види діяльності при заповненні заяви на реєстрацію. Від того, який вид діяльності буде обраний, залежить, з ким буде працювати ФОП:

  • з населенням;
  • іншими фізичними особами підприємцями;
  • юридичними особами;
  • або підприємствами.

З огляду на те, що обмежень в кількості КВЕД не передбачається законодавчо, можна обрати, крім основних напрямків роботи, додаткові, які стануть певним резервом на разі розширення бізнесу. В іншому випадку додаткові види діяльності можна буде легалізувати тільки шляхом повторної реєстрації.

З приводу всіх питань, про те, як правильно обрати коди КВЕД та самостійно зареєструвати ФОП, можна отримати професійну консультацію, звернувшись до фахівців ЮК «ENTIRE».

Документальний етап: які потрібні документи та правила їх заповнення

Щоб зареєструвати ФОП, потрібно подати наступний пакет документів:

  • копію паспорта та ідентифікаційного коду майбутнього підприємця;
  • заповнену заяву на реєстрацію ФОП за формою №10;
  • заяву про перехід на ЄП.

Якщо ви не знаєте, як самостійно зареєструвати ФОП та доручили оформлення юристам, необхідно скласти нотаріально затверджену довіреність.

Стосовно головного документа – заяви, щоб зареєструвати ФОП без відмов, з першого разу, заповнити форму потрібно вручну великими друкованими літерами без помилок та виправлень.

Ще одним ключовим моментом у тому, як зареєструвати ФОП, є подання заяви на оформлення Єдиного податку.

Перед тим, як зареєструвати ФОП, слід зрозуміти, яка система оподаткування буде оптимальною для вас: загальна або спрощена.

Підприємці, які обрали систему ЕН, повинні подати заяву:

  • реєстратору разом з іншими документами;
  • до податкової інспекції, вклавшись у встановлені законом терміни (10 днів з дня реєстрації ФОП).

Якщо заява не була подана або подана з запізненням, ФОП оформляється за загальною системою оподаткування.

Реєстраційний етап: де зареєструвати ФОП

Після того, як документи зібрані та заповнені, їх необхідно подати на реєстрацію. Одразу ж виникає питання: де зареєструвати ФОП?

Подати документи необхідно в реєстраційний відділ ЦНАП, розташований за місцем проживання. Можна обрати один з варіантів, як зареєструвати ФОП (Україна):

  • подати документи у реєстраційний відділ особисто;
  • передати через уповноважену особу;
  • поштою (заява засвідчується нотаріально);
  • в онлайн режимі за допомогою електронного підпису.

Якщо ви не знаєте, як зареєструвати ФОП та реєстрацією займається уповноважена особа, то необхідно засвідчити довіреність у нотаріуса.

Після того, як вдалося зареєструвати ФОП (Україна) і підприємець отримав виписку з реєстру, слід звернутися в податкову для переходу на ЄП (якщо заява не подана раніше держ. регістратору). Також в податковій слід завірити прошиту, пронумеровану книгу доходів та витрат.

Далі слід визначитися з необхідністю наявності печатки та банківського рахунку, які не є сьогодні обов'язковими для ФОП. Але наявність їх – питання практичне, оскільки не всі клієнти та партнери погодяться працювати за готівковим розрахунком.

Щоб не вдаватися в тонкощі питання, як зареєструвати ФОП в Україні, слід довірити цю задачу професіоналам ЮК «ENTIRE», які зможуть зареєструвати ФОП швидко і за оптимальною ціною.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!