Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 25645
Що таке СПД в Україні - картинка

Підприємницька діяльність передбачає самостійне ведення справ, відповідальність та ризик. Продумування та реалізація бізнес-задач, а також відповідальність за рентабельність повністю лягає на підприємця. Оптимальним варіантом ведення підприємницької діяльності сьогодні є реєстрація СПД.

Попри те, що дану організаційно-правову форму прийнято ототожнювати з ФОП, слід зазначити, що це більш широке поняття. Багато майбутніх підприємців обирають саме ФОП через спрощену систему реєстрації та ведення бізнесу.

Так що таке СПД в Україні в 2023 та що несе під собою поняття суб'єкта підприємницької діяльності?

Що таке СПД – розшифровка абревіатури і поняття

СПД – це особа, що має належну реєстрацію, яка дозволяє вести законну бізнес-діяльність.

Багатьох цікавить СПД розшифровка абревіатури. Під назвою СПД мається на увазі суб'єкт підприємницької діяльності. У ролі такого суб'єкта може виступати фізична особа або юридична, а ототожнення його з ФОП не зовсім правильне. Таким чином, підприємницька діяльність може вестися в двох формах:

Ведення бізнесу без створення юридичної особи здійснює приватний підприємець, або ФОП.

Відповідальність перед третіми особами

Відповідаючи на питання, що таке СПД в Україні, в першу чергу необхідно відзначити, що це загальне поняття для всіх форм ведення бізнесу.

До юридичних СПД відносяться:

  • ТОВ,
  • ЗАТ,
  • ВАТ,
  • ПП.

Фізичні особи СПД – це тільки ФОП.

Незважаючи на те, що юридичні особи піддаються більш суворому державному контролю та платять більшу кількість податків, мають вони одну важливу перевагу – у разі збитків юридичні особи відповідають виключно майном, що є власністю підприємства. У разі, якщо активи підприємства не перекривають збитків, воно оголошується банкрутом.

Фізична особа підприємець розплачується перед третіми особами всім власним майном, включаючи приватну власність.

Тому, враховуйте, відкриваючи фізичне СПД, що це досить ризиковий вид підприємництва. У разі збитків, ви ризикуєте втратити не тільки сам бізнес, а й квартиру, дачу, машину, навіть якщо це майно знаходиться в спільному володінні з чоловіком, або дружиною. У разі спільного володіння, підприємець відповідає за збитки лише своєю частиною майна.

СПД – що це в плані формування статутного капіталу?

Визначаючи, що таке СПД та наскільки вигідна реєстрація даної форми підприємництва, необхідно звернути увагу на важливу перевагу для фізичних осіб. Реєстрація фізичної особи підприємця не вимагає створення капіталу та статуту.

Необхідність в них для ФОП відсутня, оскільки фізична особа підприємець використовує все своє майно для бізнесу та в разі збитків відповідає також всім своїм майном. Саме тому, індивідуальна підприємницька діяльність та формування статутного фонду – це речі взаємовиключні.

Інколи бізнесмени на початку роботи відкривають банківський рахунок та практично ніколи не замовляють печатку.

Якщо ви не знаєте, що таке СПД в Україні та як правильно відкрити його самостійно, доручіть цю задачу професіоналам. Фахівці компанії ЮК «ENTIRE» роз'яснять все про СПД і допоможуть швидко відкрити ФОП (фізична особа СПД) або юридично грамотно відкрити ТОВ (юридична особа СПД), а ціна при цьому виявиться оптимальною. Компанія працює не тільки у Києві та Київській області, а й в інших областях України.