Закриття підприємства - картинка

Українське законодавство передбачає можливість створення і функціонування різних видів підприємства – від ТОВ і ПП до акціонерних товариств. Кожна форма господарювання має свої особливості, в тому числі кількість власників, вид діяльності, об’єм прибутку і т.д. Але якщо відкривати бізнес чи створювати організацію вигідно з урахуванням їх особливостей, то закриття підприємства може перетворитися в юридичний квест, в якому потрібно врахувати всі фактори діяльності.

Щоб не розгубитися в тому, як закрити підприємство, потрібно орієнтуватися на основні етапи:

  1. Прийняття рішення про закриття на загальних зборах, створення ліквідаційної комісії.
  2. Розірвання трудових договорів з найманими робітниками (за їх наявності).
  3. Звернення до державного реєстратора, подача документів.
  4. Подача заяви на аудиторську перевірку в податкову інспекцію.
  5. Сплата всіх заборгованостей підприємства.
  6. Розрахунки з кредиторами.
  7. Продаж матеріальних активів, які знаходяться на балансі підприємства.
  8. Оформлення ліквідаційного балансу.
  9. Закриття банківських рахунків.
  10. Здача в архів документів, які підлягають тривалому зберіганню.
  11. Надання державному реєстратору пакета документів для ліквідації бізнесу, громадської організації чи акціонерного товариства.

Закриття підприємства в Україні в 2023 неможливо провести, якщо проігнорувати один чи декілька вказаних етапів процедури.

Варто пам’ятати, що чим менший торговий чи виробничий обіг, кількість найнятих співробітників, кредиторів чи заборгованості по сплаті податків, тим швидше відбудеться закриття підприємства.

Підготовка до початку процедури

В залежності від форми функціонування, прийняття рішення про закриття може бути оформлено одноосібним рішенням учасника чи протоколом спільних зборів учасників підприємства. На спільних зборах повинні бути запротокольовані порядок того, як закрити підприємство, і терміни проведення процедури.

Важливо пам’ятати, що такий протокол повинен бути завіреним не менше ніж 3/4 учасників підприємства.

До підготовчого етапу варто віднести і розірвання трудових договорів зі співробітниками. При цьому вони мають бути заздалегідь попереджені, а їх робота оплачена.

Будь-яка юридично конфліктна ситуація роботодавця зі співробітником може стати перешкодою, яка не дозволить провести закриття підприємства в Україні без проблем.

Закриття підприємства у держреєстратора: що потрібно знати

Підписаний протокол про закриття потрібно надати державному реєстратору. Він зверне увагу, чи вказані терміни заявлення вимог кредиторам і дані членів ліквідаційної комісії, тому такі деталі варто передбачити заздалегідь.

З собою обов’язково потрібно мати посвідчення особистості – паспорт. Важлива складова того, як закрити підприємство, – заповнення заяви за спеціальною формою. Ознайомитись з її змістом можна заздалегідь: зразок стандартної форми бланку №7 представлений в наказі Мінюста №3268/5 від 18.11.2016 року.

Як пройти перевірку в податковій?

Наступний етап того, як закрити підприємство в Україні,– подача заяви в податкову службу на проведення аудиторської перевірки. Не варто це відтерміновувати, адже перевірка буде проведена в порядку послідовності: спеціалісти податкової самі вкажуть її дату.

Попередньо варто сплатити всі податки і заборгованості, а якщо під час аудиту будуть виявлені помилки чи проведений перерахунок обов’язкових платежів, різницю доведеться сплатити.

Якщо платник податків не вніс обов’язків платіж вчасно, нараховується пеня, яку необхідно погасити в максимально короткі терміни.

Фінансові розрахунки і закриття рахунків

Закриття підприємства в Україні передбачає обов’язкові фінансові розрахунки з кредиторами і співвласниками активів. При цьому кредитори повинні бути заздалегідь попереджені в письмовій формі про те, що починається процедура ліквідації.

Перед тим, як закрити підприємство, потрібно продати всі активи і розділити фінанси серед співвласників у відповідності з розмірами їх корпоративних прав. Завершає цей етап формування ліквідаційного балансу і закриття банківських рахунків.

Завершення процедури

Закриття підприємства в Україні буде наближене до вирішення, коли знадобиться надати пакет документів державному реєстратору для завершення юридичної процедури.

Щоб забезпечити чітке слідування законодавству і відсутність претензій юридичних осіб після того, як мине час після закриття підприємства, потрібно здати в архів документи, які підлягають тривалому зберіганню.

Як закрити підприємство з підтримкою професіоналів?

Якщо з’явилась необхідність ліквідації бізнесу чи організації, варто бути готовим до тривалої процедури. Альтернативний варіант – звернення до юридичної компанії.

ЮК «ENTIRE» гарантує одну із кращих пропозицій на ринку юридичних послуг. Якщо ви не знаєте, як закрити підприємство в Україні, наша підтримка допоможе зекономити час і сили, уникнути зайвих хвилювань.

Закриття підприємства з нашими юристами має декілька незаперечних переваг, серед яких:

  • низька вартість послуг, яка зумовлена значним досвідом роботи. Клієнти сплачують лише етапи проведення процедури, а не час очікування результатів аудиту і т.д.;
  • захист особистих даних клієнта і підприємства. Вся інформація, надана співробітникам компанії, конфіденційна;
  • швидке і якісне виконання поставлених завдань.

Закриття підприємства ТОВ або закриття приватного підприємства в Україні в 2023 з ЮК «ENTIRE» не стане причиною зайвих хвилювань: в будь-який момент можна дізнатися про те, на якому етапі знаходиться процедура ліквідації.

Зручно звернутися за безкоштовною первинною консультацією, яка триває до 30 хвилин. За цей час можна дізнатися приблизну тривалість процедури, як закрити підприємство поетапно, а також вартість роботи співробітників юридичної компанії.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!