Як закрити підприємництво - картинка

Підприємницьку діяльність можна здійснювати різними способами: зареєструвавши юридичну особу (ТОВ, ПП, АТ і т.д.), або ж фізичну особу-підприємця. Це визначає особливості ведення бізнесу, а також являється фактором, який варто врахувати під час завершення функціонування підприємства.

Щоб закрити підприємництво ФОП, в більшості випадків достатньо пройти процедуру в державного реєстратора і сплатити податки, але закриття підприємницької діяльності, що здійснюється через юридичну особу, потребує значно більше часу.

Щоб закрити підприємництво в Україні в 2023, потрібно:

  1. Надати документи державному реєстратору.
  2. Пройти перевірки в податковій службі і Пенсійному фонді.
  3. Сплатити податки, штрафи і пеню.
  4. Здати необхідну звітність.
  5. Закрити рахунки.
  6. Передати документи до архіву.
  7. Провести завершення процедури ліквідації – закрити підприємницьку діяльність у реєстратора.

При цьому закрити підприємництво неприбуткової організації займе значно менше часу, ніж ліквідація прибуткового бізнесу зі статутним капіталом і стабільним прибутком, в якому була використана праця найманих обіжників.

Одне з основних правил, як закрити підприємницьку діяльність, – не відтерміновувати проведення процедури. Також необхідно слідувати основним юридичним етапам ліквідації бізнесу.

Звернення до держреєстратора

Це обов’язкова процедура, щоб закрити підприємницьку діяльність – будь-яку юридичну форму господарювання. Перед візитом до державного реєстратора варто підготуватися: на загальних зборах оформляють протокол про ліквідацію підприємства, формуючи ліквідаційну комісію чи визначаючи фізичну особу, на яку покладають дані обов’язки. Це необхідні умови, як закрити підприємницьку діяльність, якщо є декілька її співвласників чи учасників.

Даний протокол оформляють в декількох екземплярах, один з яких необхідно надати держслужбовцю. Також можна замінити оригінал на нотаріально завірену копію.

Для закриття підприємницької діяльності з собою потрібно мати посвідчення особистості – паспорт.

Перевірки в податковій службі і Пенсійному фонді

Після надання документів держреєстратору і заповнення заяви на ліквідацію, закриття підприємницької діяльності передбачає обов’язкову перевірку в податковій службі.

Один з важливих нюансів, як закрити підприємницьку діяльність в Україні, – попередня сплата обов’язкових платежів. При наявності заборгованості, пені чи штрафів, провести закриття підприємницької діяльності буде неможливо.

Далі слід пройти перевірку в Пенсійному фонді. Вона особливо актуальна для тих, хто офіційно наймав співробітників.

Підготовка звітів і закриття рахунків

Наступний етап того, як закрити підприємницьку діяльність, – підготовка ліквідаційного звіту. До цього моменту на балансі підприємства не повинно бути активів, а також будь-яких кредитів чи заборгованостей.

Якщо був уставний капітал, перед тим як закінчити підприємницьку діяльність, його розділяють серед співвласників із врахуванням їх корпоративних прав.

Далі потрібно закрити рахунки юридичної особи в банку.

Завершення процедури ліквідації

На кінцевому етапі того, як закрити підприємницьку діяльність, необхідно здати в архів документи, що підлягають тривалому зберіганню. Це не просто слідування законодавству: така дія убезпечить власника бізнесу у випадку юридичних претензій від співвласників, кредиторів чи найманих робітників після закриття підприємства.

Далі повторно звертаються до державного реєстратора для завершення процедури.

Як закрити підприємницьку діяльність з ЮК «ENTIRE»

Щоб закрити підприємництво Украине в 2023 – бізнес чи громадську організацію, може знадобитися багато особистого часу: для спілкування зі співробітниками держустанов, ретельної перевірки всіх документів і вивчення актуального законодавства.

Якщо у вас вперше з'явилася необхідність закрити підприємницьку діяльність в Києві, чи знаєте, наскільки складною може бути процедура, в будь-який момент можна звернутися за допомогою до співробітників юридичної компанії «ENTIRE».

Серед причин закрити підприємництво з нашою допомогою:

  • висока якість послуг;
  • доступна ціна;
  • оперативність виконання роботи;
  • конфіденційність особистих даних клієнтів.

В будь-який момент можна дізнатися про те, на якому етапі знаходиться процедура, а також бути впевненим у відсутності юридичних помилок.

В наявності безкоштовна первинна консультація, під час якої можна дізнатися, як закрити підприємницьку діяльність в Вашій ситуації, отримати загальні рекомендації, як ліквідувати підприємництво, чи домовитися про співробітництво.

Допомога ЮК «ENTIRE» – оптимальне рішення, як закрити підприємницьку діяльність ТОВ, так і закрити підприємницьку діяльність ПП в Україні без проблем і без зайвих хвилювань, із дотриманням всіх етапів і за доступною ціною.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!