Як закрити ПП з боргами в Україні - картинка

Перше правило того, як закрити ПП з боргами в Україні в 2023, - повна виплата заборгованостей. Для цього необхідно проаналізувати ситуацію: чи достатньо активів підприємства, щоб сплатити податки, розрахуватися з кредиторами, оплатити роботу співробітників і т.п.

Якщо підприємство здатне погасити борги, можна починати процедуру ліквідації бізнесу.

Щоб закрити ПП з боргами, необхідно:

  1. Провести загальні збори власників і прийняти рішення про те, що потрібно закрити підприємство. Визначають терміни, порядок ліквідації, обговорюють можливості погашення боргів. Також вибирають тих, хто буде займатися процедурою, - членів ліквідаційної комісії, яких вказують в протоколі. Якщо власник один, він приймає рішення самостійно.
  2. Протокол / рішення або нотаріально завірену копію документа надають державному реєстратору. Це дає можливість почати ліквідацію незалежно від того, чи є борг у підприємства.
  3. Розірвати трудові відносини відповідно до чинного законодавства з найманими працівниками. Потрібно виплатити їм заробітну плату в повному обсязі, щоб згодом не виникало претензій.
  4. Звернутися до податкової інспекції для проведення аудиторської перевірки.
  5. Розрахуватися з боргами по обов'язкових платежах, в тому числі виплатити штрафи і пеню при їх наявності.
  6. Повідомити кредиторам про плани закрити підприємство, виплатити кредити.
  7. Продати активи підприємства, і розділити фінанси між співзасновниками відповідно до їх прав (обсягів вкладень, письмових домовленостей і т.д.).
  8. Оформити ліквідаційний баланс ПП. Він повинен бути нульовим, тобто без боргу і активів.
  9. Закрити існуючі банківські рахунки.
  10. Підготувати та здати в архів документи підприємства, які підлягають тривалому зберіганню.
  11. Отримати довідку з архіву, і при відсутності заборон з боку податкової та Пенсійного фонду подати державному реєстратору заяву про припинення державної реєстрації юридичної особи та довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Зміст заяви стандартний: щоб закрити ПП, використовується форма №7, затверджена наказом Мін'юсту №3268 / 5 від 18 листопада 2016 року, тому з нею можна ознайомитися заздалегідь.

Це основні етапи, як закрити ПП з боргами. Але процедура буде завершена лише в тому випадку, коли підприємець повністю розрахувався із заборгованостями.

Визнання банкрутства як спосіб закрити ПП з боргами

Альтернативне рішення, як закрити ПП з боргами в Україні, - визнання банкрутства. Ця процедура проводиться через суд, є досить складною і має неприємні для бізнесмена аспекти. Серед останніх:

  • відсутність особистого майна в засновників, яке могло б погасити борг. Для цього проводиться опис особистих активів;
  • борги кредиторам повинні мати пряме відношення до діяльності підприємства, щоб закрити ПП з боргами через банкрутство;
  • засновнику бізнесу потрібно шукати можливості закрити ПП з боргами. Для цього підприємцю надається 4 місяці мораторію на вимоги кредиторів, в тому числі відсутність штрафів і пені;
  • обмеження для співзасновників підприємства. Наприклад, вони не зможуть покинути територію країни.

Тому банкрутство є рішенням лише для безвихідних ситуацій, коли необхідно закрити ПП з боргами без можливості їх погашення.

Що потрібно для визнання банкрутства, щоб закрити ПП з боргами?

Підприємець проходить початок стандартної процедури: проводить збори співвласників, розриває трудові відносини з найманими працівниками й т.п. Але почати процедуру банкрутства можна лише після звернення до суду. Провадженням у справі будуть встановлені причини боргу, його взаємозв'язок з підприємницькою діяльністю. А також - можливість погасити борги за допомогою особистих коштів співзасновників.

Визнання банкрутства, щоб закрити ПП з боргами, - досить тривала процедура, яка займе від 4-х до 10-ти місяців.

Чому вигідно закрити ПП з боргами з допомогою ЮК «ENTIRE»?

Якщо Ви не знаєте, як закрити ПП з боргами в Україні в 2023, або вперше проводите процедуру, можна звернутися за допомогою до фахівців. Співробітники юридичної фірми мають великий досвід роботи, тому гарантують:

  • оперативне виконання робіт без участі клієнта;
  • доступну вартість роботи, щоб закрити ПП з боргами. Це можливо завдяки правильному розподілу робочого часу;
  • безпеку. Вся особиста інформація клієнта - конфіденційна, як і зміст звітності ПП;
  • надійність. Співробітники ЮК «ENTIRE» гарантують результативність роботи. У будь-який момент можна дізнатися, на якому етапі перебуває ліквідація ПП.

Ви економить час, який може витратити більш раціонально. Також підтримка фахівців позбавить від зайвих хвилювань при вимогах кредиторів виплатити борг, необхідності ретельної звірки документації і спілкування з держслужбовцями.

Можна отримати безкоштовну первинну консультацію, як закрити ПП з боргами в Україні, у Вашій ситуації. Юристи дадуть відповідь на всі актуальні питання, а при необхідності допоможуть закрити ПП з боргами в короткі терміни.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!