Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 5172
Чи потрібна ліцензія на будівельні роботи в Україні - картинка

На початку проєктування і забудови території, а також перепланування будівель, один з актуальних питань - чи потрібна ліцензія на будівельні роботи в Україні в 2023. Адже будівництво повинно бути законним, для введення об'єкта в експлуатацію необхідно мати всю необхідну документацію, бути впевненим у безпеці будови і якості робіт. А для приватної території - внести зміни в генплан приватизованої ділянки.

Коли потрібна ліцензія на будівництво?

Чи потрібна ліцензія на будівельні роботи, і в яких випадках необхідно її отримання, зазначено в Законі України «Про ліцензування видів господарської діяльності». З окремими нюансами можна ознайомитися і в Законі України «Про архітектурну діяльність».

Ліцензія на будівництво потрібна лише для об'єктів IV та V категорії складності. Це будівлі, які розраховані на перебування в них понад 300 осіб і можуть завдати збитків понад суми 15000 мінімальних зарплат.

Під цю категорію будівельних робіт потрапляють навчальні заклади, торгові центри, будинки вокзалів, великі держустанови та т. п.

Для об'єктів I, II та III категорій в ліцензії на будівництво нема потреби.

До першої категорії належать господарські конструкції, в яких не перебувають люди (гаражі, сараї та ін.). До другої - приватні житлові будинки, дачі або офіси, максимальна місткість яких не перевищує 50 осіб. Об'єкт третьої категорії передбачає місткість до 300 осіб.

Питання, чи потрібна ліцензія на будівництво таких об'єктів, неактуальний: їх можна будувати без ліцензування.

Переваги законного будівництва

Але, якщо спеціалізацією компанії є будівництво, нема потреби дізнаватися, чи потрібна ліцензія на будівельні роботи. Адже отримання цього документа є обов'язковим для будівельно-монтажних послуг.

Ліцензія на будівництво дає кілька незаперечних переваг:

  1. Можливість отримувати більш складні та високооплачувані замовлення. В тому числі, компанія з ліцензією може на законних підставах брати участь у тендерах на будівництво від приватних або державних організацій.
  2. Відкрита реклама діяльності. Це є одним з важливих умов для розвитку будівельного бізнесу, що дозволяє залучити нових замовників.
  3. Законне будівництво об'єктів IV та V категорії складності. Це масштабні проєкти, виконання яких «зробить ім'я» компанії, підніме її рейтинг серед конкурентів.
  4. Довіра клієнтів. Наявність дозволу на складне і потенційно небезпечне будівництво - запорука сприйняття компанії як надійного партнера.

При першому отриманні ліцензії на будівництво термін її дії триває 3 роки, під час повторного оформлення - 5 років.

Ліцензування за допомогою ЮК «ENTIRE»

Щоб дізнатися, чи потрібна ліцензія на будівельні роботи в Україні для Вашої компанії, можна звернутися за безкоштовною первинною консультацією до співробітників ЮК «ENTIRE».

Кваліфіковані юристи дадуть відповідь на питання, які вас цікавлять. У тому числі - що потрібно для оформлення ліцензії на будівництво. Водночас можна домовитися про подальшу співпрацю з нашою юридичною фірмою.

Отримання ліцензії на будівництво з підтримкою наших фахівців не складе труднощів. Всіма етапами складної процедури та підготовкою документації займуться юристи. Це заощадить час клієнта, позбавить його від зайвого клопоту, а також стане запорукою подальшого розвитку будівельної компанії.

Якщо Ви сумніваєтеся, чи потрібна ліцензія на будівництво, через високу вартість робіт, можете бути впевнені в максимально вигідній ціні послуг від ЮК «ENTIRE».

Висока якість наданої юридичної підтримки, індивідуальний і уважний підхід до кожної ситуації, професіоналізм і оперативність в оформленні документації на будівництво - основні переваги роботи компанії.