Форс-мажорні обставини в договорі - картинка

Про те, що таке форс-мажор, варто знати при складанні договорів, адже ця деталь в офіційному папері є надійним захистом для бізнесу при виникненні непередбачуваних ситуацій, які сторони не в силі змінити.

Офіційне трактування форс-мажору - «обставини непереборної сили», тобто надзвичайні та невідворотні ситуації.

Чому варто вказувати форс-мажор в договорах?

Форс-мажорні обставини в договорі можуть звільнити одну зі сторін від відповідальності за невиконання умов договору.

Законодавство нашої країни захищає громадян в подібних ситуаціях: наприклад, в ст. 617 Цивільного кодексу України та ст. 218 Господарського кодексу України.

Але якщо умови взаємовідносин при форс-мажорі в договорі не обумовлені, то доводити його настання доведеться в судовому порядку.

А це тривала процедура, яка займе багато часу і зажадає фінансових вкладень. Тому умови при форс-мажорі в договорі все ж варто узгодити та описати.

Важливі нюанси

Потрібно бути максимально акуратним у формулюванні. Для цього варто скористатися послугами досвідченого юриста. Адже найбільш поширена помилка тих, хто не знає що таке форс-мажор в договорі, – це вказівка обмеженого переліку надзвичайних ситуацій. Спрогнозувати всі варіанти неможливо, тому необхідно передбачити розширення основних категорій форс-мажору, серед яких:

  • техногенні катастрофи (аварії та т. д.);
  • стихійні явища (екстремально сильні снігопади, урагани, землетруси високої амплітуди та ін.);
  • соціальні явища (протести, тероризм, військові дії, мітинги та страйки) ;
  • юридичний форс-мажор (заборона на експорт/імпорт окремих товарів, закриті кордони та ін.).

Для цього перелік не визначають, як вичерпний, а обставини дійсно повинні перешкоджати здійсненню діяльності та виконання зобов'язань, щоб форс-мажор в договорі не став основою для шахрайства.

Юридичний супровід від компанії «ENTIRE»

Захист бізнесу при виникненні непередбачених обставин забезпечить підтримка фахівців юридичної компанії «ENTIRE». Нема потреби розбиратися самому в тонкощах того, що таке форс-мажор в договорі, і як правильно описати його в документі: це зроблять кваліфіковані юристи.

При цьому можна бути впевненим у високій якості послуг, доступній вартості співпраці й індивідуальному підході до кожного питання.

Безкоштовна первинна консультація юридичної компанії «ENTIRE» дасть можливість дізнатися, що таке форс-мажор, і чи є необхідність розглядати це питання у Вашій ситуації, а також обговорити вартість комплексної юридичної підтримки та обслуговування бізнесу.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!