Чи є карантин форс-мажором - картинка

Підприємцям в Україні важливо знати, чи є карантин форс-мажором. Адже в такому разі бізнес може уникнути значних збитків, які супроводжують карантинні заходи в країні. Але для цього потрібно знати документальну базу і зуміти застосувати її на свою користь.

«Карантинне» законодавство

Довести, що карантин – це форс-мажор, можна за допомогою невеликого переліку документів, серед яких:

  1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання появи і поширення коронавірусного захворювання (COVID-19)». Варто звернути увагу на п.7 цього документа;
  2. Закон України «Про торгово-промислові палати України». Необхідну інформацію можна знайти в ст. 14;
  3. Постанова №211 КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 р.

Перший із зазначених документів розглядає карантин як форс-мажор. Це дає можливість не допустити штрафних санкцій за невиконання договірних зобов'язань або достроково розірвати угоди.

Карантин – це форс-мажор, що також дозволяє відстрочити виплати.

Форс-мажор в договорах

Якщо між сторонами виникло питання, чи є карантин форс-мажором, який звільняє одну зі сторін від своєчасного виконання зобов'язань і виплати штрафів, можна керуватися новими законами України. Але це може передбачати судовий розгляд, тому варто звернутися до договору.

У ньому обов'язково повинен бути присутнім пункт про форс-мажорні обставини.

Складаючи новий договір, варто обов'язково домовитися про те, чи є карантин форс-мажором. Зробити це професійно допоможе досвідчений юрист.

Сертифікат ТПП України

Карантин форс-мажор може бути заявлений партнеру і без судового позову або відповідного пункту в договорі. Достатньо отримати сертифікат торгово-промислової палати України.

Форму заяви можна знайти на сайті ТПП (https://ucci.org.ua). Його потрібно заповнити, завірити підписом і печаткою, а після відправити на розгляд. Отримання сертифікату про форс-мажор передбачає обов'язковий збір. 

Варто звернути увагу, що на кожен договір або зобов'язання потрібно отримувати окремий сертифікат.

Карантин – це форс-мажор, але потрібно обґрунтувати його взаємозв'язок з діяльністю підприємця. Обмеження під час карантину повинні перешкоджати або ускладнювати виконання умов договору.

Допомога юристів ЮК «ENTIRE»

Щоб швидко і без проблем визнати, що карантин – це форс-мажор, варто звернутися до фахівців компанії «ENTIRE». Юристи допоможуть отримати сертифікат, а також допоможуть запобігти можливі конфліктні ситуації.

Дізнатися, чи є карантин форс-мажором у Вашому випадку, можна під час попередньої безкоштовної консультації, а також зручно отримати відповіді на питання, що цікавлять і домовитися про співпрацю.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!