Як підтвердити форс-мажор через карантин - картинка

В основі того, як підтвердити форс-мажор через карантин – використання п.7 нового Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання появи та поширення коронавірусного захворювання (COVID-19)» від 17.03.2020 р. Згідно з цим документом, карантин відноситься до форс-мажорних обставин. Але цього недостатньо для невиконання зобов'язань перед партнерами та клієнтами: потрібно знати, як підтвердити наявність форс-мажору для Вашого договору.

Як підтвердити форс-мажор: особливості процедури

Комісія торгово-промислової палати в Українієдиний варіант того, хто може підтвердити форс-мажор документально

Але для цього необхідно подати відповідну заяву. Порожній бланк потрібно завантажити на сайті, заповнити графи та скріпити підписом і печаткою (при її наявності). Далі його відправляють на розгляд комісії. 

У разі позитивного результату, підприємець отримає, чим підтвердити обставини форс-мажору: відповідний сертифікат, який буде дійсний лише для одного договору.

Форс-мажор при епідемії COVID-19: нюанси

При заповненні бланка заяви в ТПП, варто звернути увагу, що карантин через поширення коронавірусу COVID-19 повинен бути прямою причиною неможливості виконання умов договору

Наприклад, відсутність поставок через припинення рейсів авіатранспорту та ін. Потрібна причинно-наслідковий зв'язок, щоб підтвердити обставини форс-мажор і отримати сертифікат.

Важливо звернути увагу і на сам договір: в стандартній формі обов'язково обговорений форс-мажор. Перелік обставин не повинен бути вичерпним: у цьому випадку не з'являться питання, як підтвердити форс-мажор.

Не варто ігнорувати такі можливості під час карантину через коронавірус COVID-19: вони дозволять уникнути непередбачених витрат, штрафних санкцій за невиконання умов угоди, відстрочити платежі тощо.

Допомога юристів компанії «ENTIRE»

У більшості випадків підприємцю знадобиться підтримка кваліфікованих юристів, щоб підтвердити форс-мажор під час карантину, причиною якого став коронавірус. Адже така ситуація в Україні вперше, а для того, щоб скористатися підтримкою держави, потрібно правильно використовувати документальну базу.

ЮК «ENTIRE» – це гарантія якісних і доступних послуг. Ми забезпечуємо оперативну юридичну допомогу, максимальне використання допомоги держави для бізнесу в період карантину коронавірусу, а головне – відсутність претензій з боку клієнтів і партнерів.

Під час безоплатної первинної консультації зручно дізнатися, чим підтвердити обставини форс-мажору в окремому випадку, а також деталі, як підтвердити форс-мажор, поставити актуальні питання або домовитися про співпрацю.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!