Закон про надання інформації про бенефіціарів - картинка

Закон про розкриття бенефіціарів отримав юридичну чинність 28 квітня 2020 року. Його основна мета – боротьба з корупцією і незаконною прибутком, а також запобігання фінансування тероризму та поставокам зброї. Для цього творці законодавчого акту внесли пункти про обов'язкове розкриття кінцевих власників. Адже підприємства можуть бути оформлені на фірми-підрядники, які керують бізнесом, «підставних» осіб і т.д. Закон про розкриття кінцевих бенефіціарів повинен вивести їх з тіні: це також дозволить побачити сфери впливу і особисту зацікавленість кінцевих власників.

Про що новий законодавчий акт?

Закон про бенефіціарів «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму ...» № 361–IX від 06.12.2019 року зобов'язує юридичних осіб щорічно надавати держреєстратору інформацію про кінцевого власника або вказати причину його відсутності, а також підтримувати цю інформацію в актуальному стані.

Якщо проводиться реєстрація юридичної особи, закон про розкриття інформації про бенефіціарів передбачає обов'язкове надання інформації протягом 14–ти днів після закінчення року, з дня державної реєстрації.

Не потрібно надавати інформацію:

  • релігійним об'єднанням;
  • політичним партіям;
  • органам самоврядування;
  • державним організаціям.

Додаткова відповідальність для юридичних осіб

Закон про надання інформації про бенефіціарів вказує на обов'язкову відповідальність за ненадання відомостей або їх неправдивість. Сума значна: від 17 до 51 тисяч грн. Це відповідає ч. 6 ст. 16611 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тому новий закон про бенефіціарів в Україні додав ще одну юридичну процедуру для юридичних осіб, яка займе незначна кількість часу, але вимагає уважності. Оскільки закон про бенефіціарів вступив в силу не так давно, юридичні особи не мають досвіду виконання процедури, тому з'являється безліч питань, вирішити які може лише юрист–професіонал.

Допомога досвідчених юристів

ЮК «ENTIRE» пропонує кваліфіковану юридичну підтримку. Закон про розкриття бенефіціарів не створить проблем і не стане приводом для занепокоєння, якщо наданням відомостей державного реєстратора займуться фахівці.

Завжди можна звернутися за безкоштовною консультацією та допомогою для внесення інформації про кінцевих власників. Не варто зволікати з вирішенням проблеми – закон про бенефіціарів не буде скасовано найближчим часом, тому варто подбати про якісне виконання юридичної процедури.

 

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!