Вибори до місцевих рад - картинка

У жовтні 2020 року відбудуться вибори до місцевих рад в Україні. Цьогоріч кандидатам та членам їх команд, а також громадянам, задіяним в організації та проведенні місцевих виборів, доведеться дотримуватись нових правил, які закріплені у Виборчому кодексі України, що набрав чинність з 1 січня 2020 року. Тому для участі у виборчому процесі варто ознайомитися з нововведеннями. Знання актуального законодавства допоможе не допустити помилок та використати законодавчо закріплені можливості для досягнення бажаної підтримки.

Які документи втратили юридичну силу після появи нового Виборчого кодексу?

Вивчаючи інформацію про вибори до місцевих органів влади, варто звернути увагу, що із запровадженням нового Виборчого кодексу України втратили чинність відразу декілька законів. Серед нормативних актів, якими вже не можна керуватись є наступні закони:

  • «Про вибори Президента України» № 474-XIV від 5 березня 1999 р.;
  • «Про вибори народних депутатів України» № 4061-VI від 17 листопада 2011 р. Але діючими залишаються норми, які стосуються проміжних виборів, заміщення народних депутатів, повноваження яких припинені достроково;
  • «Про місцеві вибори» № 595-VIII від 14 липня 2015 р. Проте актуальні положення про повторні, проміжні чи додаткові вибори депутатів місцевих рад, обраних у багатомандатному виборчому окрузі, повноваження яких було припинено достроково.

Варто пам’ятати, вивчаючи нормативну базу про вибори депутатів місцевих рад, що основою виборчого процесу стане новий Кодекс, тому варто приділити увагу змісту цього документу, зокрема, нововведенням та змінам в законодавстві про місцеві вибори.

Що являє собою Виборчий кодекс України?

Виборчий кодекс складається з чотирьох книг:

  1. У першій можна знайти тлумачення загальних понять, які зустрічатимуться в документі, територіальної організації, роботи комісій, створення списків виборців, проведення агітації, процедури оскарження дій або відсутності реагування, зберігання документації, матеріальних цінностей і т.д. Тим, хто шукає інформацію про місцеві вибори в Україні, не варто хвилюватися: більша частина Кодексу створена на основі попереднього законодавства. Тому немає потреби для зайвих турбот, якщо вибори місцевих рад – знайома юридична процедура. Попри значний об’єм першої частини, докорінних змін вона не містить.
  2. Книга друга регламентує вибори Президента України, тому місцеві вибори до неї жодного відношення не мають.
  3. Третя книга містить процедуру вибору народних депутатів, і вибори до місцевих рад в ній не розглядаються.
  4. Книга четверта – про вибори депутатів місцевих рад, тож на ній варто зупинитися докладніше. В цій частині описано місцеві вибори депутатів, голів та старост, і є чимало нововведень.

Нове в законодавстві про вибори до місцевих рад

Місцеві вибори 2020 передбачають обрання депутатів усіх рівнів, а також сільських, селищних та міських голів і старост.

В основі обрання – територіальний принцип.

Рівень виборчої системиПринцип обрання

Депутати сільської, селищної ради, міської ради (міста з чисельністю виборців до 90 тис. осіб), районної у місті ради

Система більшості у місцевих багатомандатних округах, відповідно до нового адміністративного поділу. Від кожного округу – 2-4 депутати. Раніше місцеві вибори передбачали лише одного обраного депутата від округу.

Депутати районної ради

Відносна більшість голосів в населених пунктах, що входять до складу району. Від  2-х до 4-х депутатів у кожному окрузі.

Це положення про місцеві вибори в Україні 2020 викликає чимало запитань в експертів через можливість нерівного представництва міст та сільських територій.

Депутати Верховної Ради АР Крим, обласних, міських (з чисельністю виборців 90 тисяч і більше) рад

Проводяться за системою пропорційного представництва від регіональних представництв політичних партій.

Сільський, селищний, міський (населений пункт до 90 тис. виборців) голова

За відносною більшістю у територіальному виборчому окрузі.

Міський голова (міста до 90 тис. виборців)

Організовано за мажоритарною системою абсолютної більшості у місцевому виборчому окрузі, що збігається з територією населеного пункту.

Староста села, селища

Мажоритарна система відносної більшості в одномандатному окрузі одного або декількох населених пунктів, визначених радою ОТГ.

Місцеві вибори в Україні 2020 матимуть суттєву відмінність: виборець голосуватиме не лише за обрану партію, але й окремо за її кандидата у списку. У бюлетені під повною назвою партії буде розміщено перелік кандидатів у депутати, які належать до певної політичної партії.

Місцеві вибори 2020: обрання старост в ОТГ

25 жовтня 2020 року місцеві вибори будуть передбачати обрання старост в об’єднані територіальні громади. Претендувати на цю посаду може як представник будь-якої політичної партії, так і самовисуванець.

Місцеві вибори в Україні на посаду старост проводяться вперше, проте вимоги до кандидата на посаду стандартні. Це має бути громадянин України, який не має судимості за тяжкі злочини, корупцію, порушення виборчих прав, або якщо його судимість не погашена та не знята у встановленому законодавством порядку.

На місцеві вибори старост можна подати кандидатуру за 34 дні до дати голосування, але не пізніше, ніж за 24 доби до дня виборів.

Якщо вибори до місцевих органів влади, зокрема на посаду старости, передбачають конкуренцію, кандидат на посаду може проводити місцеву передвиборчу агітацію, але для цього йому потрібно мати рахунок власного виборчого фонду.

Юридичний супровід для участі у місцевих виборах

Юридична компанія «ENTIRE» пропонує кваліфікований юридичний супровід політичної партії чи окремого кандидата, які подаватимуть свою кандидатуру на місцеві вибори 2020. Адже участь у місцевих виборах передбачає достатню кількість юридичних процедур, котрі потребують уваги, часу та знання діючого законодавства.

Досвідчені юристи допоможуть пройти всі етапи місцевих виборів: від створення передвиборчої програми та реєстрації кандидатів до оперативного реагування на порушення прав кандидата та виборчого законодавства. Перелік послуг залежатиме від того, якої допомоги потребуватиме представник політичної партії чи окремий кандидат.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!