Відкриття представництва іноземної компанії - картинка

Щоб розширити успішний бізнес, вдалим рішенням стане відкриття філіалу іноземної компанії в Україні. Тому дана послуга достатньо затребувана: філіал не являється окремою юридичною особою, але його статус дозволяє здійснювати більшість функцій компанії. Філіал іноземної фірми може мати окремий фінансовий баланс, а згодом організувати виробництво чи збут в країні.

Але відкриття філіалу іноземної компанії в Україні потребує реєстрації. Для цього необхідно:

  1. Підготувати пакет документів і подати його на розгляд в Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства.
  2. Внести відомості в ЄДР.
  3. Оплатити державний внесок.
  4. Поставити філіал іноземної компанії на облік в податкову, за необхідності – в Пенсійний фонд.

Після цього можна звернутися в органи митного контролю для ввезення на територію країни майна, якщо в цьому є потреба.

Які документи варто підготувати?

Відкриття іноземного філіалу починається з підготовки пакету документів. В ньому повинні бути:

  • заява з проханням про реєстрацію філіалу компанії;
  • копії паспорту та ідентифікаційного коду директора;
  • витяг з державного реєстру країни місцезнаходження фірми про реєстрацію;
  • оригінальна довідка з банку про наявність рахунку. При цьому відкриття філіалу іноземної юридичної особи вимагає, щоб підпис співробітника банку на документі був нотаріально завіреним;
  • довіреність власника компанії для реєстрації філіалу. При цьому також варто потурбуватися про нотаріальне завірення документу.

Всі документи повинні бути переведені на українську мову, а підпис перекладача завіреним.

Як правильно оформити заяву на відкриття іноземного філіалу?

Заява не має суворо визначеної форми: інформацію можна викласти на власний розсуд. Але в документі повинні бути вказані:

  • повне офіційне найменування компанії, адреса й актуальні контакти;
  • населений пункт, де заплановано відкриття представництва іноземної компанії;
  • чисельність іноземних співробітників, що будуть працювати в філіалі. Це важливий момент, на який варто звернути увагу. Адже представництво іноземної компанії може не оформляти окремий дозвіл на працевлаштування громадян іншої країни;
  • дата заснування іноземної фірми;
  • номер банківського рахунку і повна назва банку, в якому він відкритий;
  • сфера діяльності компанії;
  • обґрунтування необхідності відкриття філіалу в Україні (основна мета). Також варто коротко описати перспективи його функціонування і зв’язки з українськими партнерами, в тому числі – потенційні.

В даному документі повинен бути підпис керівника чи власника іноземної фірми, печатка.

Подаючи документи на відкриття представництва іноземної компанії в Україні, варто звернути увагу, що вони не мають бути надані пізніше, ніж за 6 місяців з дати їх оформлення.

Скільки триває реєстрація філіалу?

Відкриття філіалу іноземної компанії в Україні займе від 20-ти до 60-ти робочих днів з моменту подання документів. До реєстрації, що триває до шестидесяти днів, варто бути готовим представникам російських компаній. В інших випадках отримання свідоцтва про реєстрацію триватиме двадцять днів, якщо в паперах не допущено помилок, і всі необхідні документи є в наявності.

Якщо документ чи його частина не відповідає вимогам, процес отримання свідоцтва затягнеться: потрібно буде виправити неточності, і повторно надати документацію.

Як уникнути проблем?

Відкриття філіалу іноземної юридичної особи можна провести самостійно. Але варто бути готовими до того, що доведеться детально ознайомитися з українським законодавством в даній сфері, щоб правильно підготувати весь перелік документів. Особливу увагу приділяють легалізації (апостилю) зарубіжних документів, адже ця частина процедури часто потребує додаткових роз’яснень.

В будь-якому випадку, відкриття філіалу іноземної компанії потребує часу й уваги. Тому поширений варіант – приватна юридична допомога.

Компанія «ENTIRE» пропонує якісне й оперативне проведення процедури без прямої участі довіреної особи компанії. При цьому необов’язковим являється його присутність в країні протягом всіх двадцяти днів очікування результату. Це вигідна пропозиція, адже ЮК «ENTIRE» гарантує індивідуальний підхід до кожного клієнта і доступну вартість роботи, а також можливість дистанційного контролю кожного етапу.


Якщо необхідно провести відкриття філіалу іноземної компанії в Україні, співробітники нашої компанії надають безкоштовну попередню консультацію, відповідаючи на всі актуальні питання. Це допоможе прийняти рішення, чи є необхідність звертатися за допомогою до юристів, чи варто виконати процедуру самостійно.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!