Що таке громадська організація і які у неї види діяльності - картинка

Громадська організаціяце об'єднання фізичних осіб на добровільних засадах, які мають спільну мету, здійснюють самоврядування юридичним формуванням.

ГО є некомерційною юридичною особою: діяльність громадських організацій не передбачає отримання прибутку його засновниками або учасниками, а майно ГО не може приносити будь-які форми дивідендів.

Законодавство надає ГО можливість здійснювати «соціальну» підприємницьку діяльність в окремих випадках, але для цього існують суворі вимоги, а прибуток повинен фінансувати лише витрати на діяльність об'єднання.

Що таке громадська організація: законодавчі нюанси

Основна відмінність ГО від громадського союзу в Україні полягає в тому, що в другому випадку учасниками або засновниками можуть бути як юридичні, так і фізичні особи. ГО створюється виключно громадянами, до яких також є кілька вимог:

  • засновники повинні досягти повноліття (для дитячих і молодіжних об'єднань з 14-ти років);
  • учасниками ГО можуть бути як громадяни України, так і іноземці, що перебувають на території країни на законних підставах;
  • для законного функціонування всі види громадських організацій підлягають обов'язковій реєстрації.

Визначаючи поняття і види громадських організацій в Україні 2023, важливою деталлю є статус неприбутковості. Він дозволяє уникнути оподаткування, але для включення до реєстру потрібно подати заяву в податкову за встановленою формою, де буде вказана основна інформація про юридичну особу.

Чим може займатися громадська організація?

Основні види діяльності громадських організацій можна розділити на кілька категорій, відповідно до поставлених завдань. Серед того, чим може займатися ГО:

  • захист соціальних інтересів;
  • національно-культурні питання;
  • творча ініціатива;
  • екологічна проблематика;
  • вікові об'єднання (наприклад, людей похилого віку) і т.д.

Але головне, що може громадська організація – відстоювати в правовому полі спільні інтереси та досягати поставлених цілей. Наприклад, ГО «Центр розвитку міста» – це ілюстрація того, як група людей може відстояти розв'язання проблем населеного пункту, що тривалий час відкладалися, або роботи велися нераціонально.

Всі основні види громадських організацій дозволяють отримати учасникам необхідну допомогу в досягненні поставлених завдань, популяризувати мету діяльності ГО. Адже є громадяни, для яких актуальна аналогічна проблема або прагнення.

Громадські організаціїце також можливість комунікації з однодумцями, пошуку нових підходів і рішень.

Варто звернути увагу, що предмет діяльності громадської організації не повинен прямо або побічно бути пов'язаним з релігійною або політичною діяльністю, воєнізованими формуваннями, протестними рухами, або ж мати відношення до пропаганди насильства, расової ворожнечі.

Джерела фінансування громадських організацій

У багатьох випадках діяльність громадських організацій в Україні вимагає фінансових вкладень. Їх обсяг може істотно різнитися, але джерел отримання грошових коштів є кілька:

  1. Фінансові вкладення приватних осіб. Допомогти матеріально можуть як фізичні, так і юридичні особи. Різні види організацій нерідко мають аналоги за кордоном, або створюються в якості їхніх прототипів. У цьому випадку фінансування громадських організацій в Україні може частково здійснюватися з бюджету іноземних об'єднань. Іноземні формування, що забезпечували фінансову допомогу ГО в Україні, часто називають «донорами». При цьому потрібно розуміти, що ГО не є благодійним об'єднанням, тому проводити транзакцію як «благодійного платежу» не варто. Громадська організація – це некомерційна організація, яка може отримати статус неприбуткової. Він позбавить від сплати податку, але одночасно вимагає суворого обліку фінансування;
  2. Державне фінансування громадських організацій. Держбюджет не передбачає оплати діяльності ГО, але існують державні гранти як на всеукраїнському, так і регіональному рівнях. Щоб отримати таке фінансування громадських організацій з бюджету, ГО повинна відповідати заявленим вимогам, а також своєчасно підготувати пакет документів. Гранти як джерело фінансування громадських організацій в Україні передбачають розпорядження коштами точно за призначенням, а також досягнення певних результатів діяльності;
  3. Соціальне підприємництво. Види економічної діяльності громадських організацій, коли об'єднання самостійно забезпечує свої потреби, є поодинокими випадками. Регіональні відділення податкової в Україні часто не визнавали такі ГО неприбутковими, що ставало причиною відсутності аналогічних ініціатив. Необхідність відстоювати можливе фінансування громадських організацій з прибутку від їх діяльності стає перепоною для впровадження власного соціального підприємництва. Рішення – допомога кваліфікованого юриста, який допоможе втілити раціональні ідеї для самостійного фінансового забезпечення реалізації поставлених завдань.

Всі громадські організації, види яких передбачені законодавчо, можуть брати участь в отриманні грантів: це один з найбільш поширених способів фінансування. Крім фінансової допомоги, в цьому випадку можна отримати інформаційну та юридичну підтримку на всіх етапах досягнення мети, розширити коло комунікації. Гранти для всіх видів ГО дозволяють вийти на новий рівень розвитку, проводити більш активну діяльність, а також забезпечити створення власного портфоліо.

Що таке громадські організації та їх фінансування: правовий лікнеп від ЮК «ENTIRE»

Дізнатися, що таке громадська організація в Україні в 2023 році, визначити види та сферу функціонування ГО допоможуть фахівці юридичної компанії «ENTIRE».

Під час безкоштовних консультацій юристи дадуть відповідь на всі актуальні питання. Якщо з'явиться необхідність, можна домовитися про надання кваліфікованих послугреєстрації ГО в Україні, отримання статусу неприбутковості, підготовки документів для участі в грантовому проекті для фінансування, а також допомоги в реалізації соціального підприємництва.

Ми гарантуємо оперативність надання підтримки фахівців, високу якість (результативність) послуг, а також індивідуальний підхід до кожної ситуації.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!