Що таке благодійний фонд? - картинка

Благодійні організаціїце юридичні особи, статутні документи яких визначають відповідну діяльність в одній чи декількох областях (захист здоров’я, прав людини, опіка, соціальна допомога і т.д.) в якості основної мети функціонування.

Що роблять благодійні організації?

Благодійна організація – це назва, яка вже вказує на перелік функцій, для яких вона створена. Можуть бути різні види благодійностіпередача коштів, надання послуг і виконання робіт на користь бенефіціарів, публічний збір коштів, проведення тематичних заходів. Також можлива безоплатна передача прибутку від користування майном, виконання заповітів на користь окремих категорій бенефіціарів, а також багато іншого.

Всі ці задачі поєднує одне – допомога тим, хто цього потребує, без отримання за це вигоди, а також проведення заходів для досягнення даної мети.

Чим благодійний фонд відрізняється від благодійної організації?

Відповіддю на це питання стане звернення до актуального законодавства. Відповідно йому, організації, основною метою функціонування яких являється благодійність, можуть бути створені як:

  1. Благодійні фонди. Це юридичне формування, що діє на основі статуту, має учасників і контролюється ними. Учасники не мають зобов’язань передавати особисті фінанси та майно для виконання запланованих завдань. Фонд може мати як одного, так і декількох засновників;
  2. Товариство. Його засновниками може бути не менше двох громадян;
  3. Установа. В цьому випадку один чи декілька засновників передають свої особисті активи для розв'язання актуальних задач, можуть використовуватися й інші джерела фінансування.

Благодійні фонди й організаціїце юридичні особи, що відрізняються незначними деталями, адже фонд являється одним із різновидів БО.

Чим громадська організація відрізняється від благодійного фонду?

У людей, у яких вперше з'явилася необхідність визначення даних понять, може виникнути питання, чим благодійний фонд відрізняється від громадської організації.

ОО – це об'єднання громадян для захисту своїх прав, і уже в цьому визначенні проявляється основна відмінність. Різняться Статути даних формувань, на яких засновані головні аспекти діяльності. Це визначає один із важливих нюансів, чим відрізняється громадська організація від благодійного фонду: на практиці ОО не може систематично отримувати платежі, які мають найменування «благодійний внесок». Якщо ж фізична чи юридична особа виявить бажання перевести фінансовий внесок на рахунок ОО, такий платіж буде оподатковуватися.

Статус неприбутковості для ОО і БФ також суттєво різниться, і це вказано в нормативних документах, в тому числі – податкової служби.

Тому не може бути єдиної відповіді, що краще благодійний фонд чи громадська організація: все залежить від цілей, які ставить перед собою фізична особа. Їх потрібно визначити заздалегідь, до початку етапу реєстрації.

Благодійний фонд – це комерційна чи некомерційна організація?

Безумовно, благодійний фонд – це некомерційна організація: засновники та учасники, а також їх рідні, не можуть отримувати будь-який вид прибутку, розподіляти фінанси фонду між його працівниками. Це передбачено законодавчо, і порушення даної норми спричинить юридичну відповідальність, вид якої буде визначений характером порушення.

При цьому, благодійний фонд – це юр. особа, що може вести господарську діяльність: частково виконувати функції, які пов’язані з обміном матеріальними та нематеріальними благами. При цьому важливо не втратити статус неприбутковості: цей нюанс діяльності може забезпечити лише допомога досвідченого юриста.

Отримання фінансових, матеріальних та інших дивідендів учасниками та засновниками також заборонено.

На що благодійний фонд може витрачати кошти?

Благодійний фонд – це юридична особа зі статусом неприбуткової, але даний факт не звільняє її від звітності. Тому будь-яка трата коштів повинна мати юридичне обґрунтування, бути підтвердженою документально. Це важливо для прозорості діяльності: крім юридичного аспекту, доцільні витрати коштів, отриманих із пожертвувань, а сувора звітність формує довіру до фонду суспільства та окремих громадян.

Те, на що благодійний фонд може витрачати кошти, вказано в Статуті БФ, його функціях. Ця інформація основана на статті 4 Закону України №5073-VI.

Співробітництво з ЮК «ENTIRE»

Якщо потрібно детальніше дізнатися, «благодійна організація: що це таке», можна звернутися за безкоштовною попередньою консультацією юристів нашої компанії. Під час бесіди зручно уточнити, що таке благодійний фонд і як його зареєструвати, а також уникнути можливих проблем з органами державного контролю. Щоб уникнути сумнівів, що краще: фонд чи громадська організація, співробітники допоможуть знайти краще рішення в кожній індивідуальній ситуації.

Консультація дає можливість визначитися з наступними діями, а також домовитися про подальше співробітництво з ЮК «ENTIRE»: багаторічний досвід роботи та доступна вартість послуг дозволять отримати своєчасну і кваліфіковану юридичну підтримку при реєстрації, забезпечити правовий супровід діяльності юридичної особи.

 

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!