Як подати позовну заяву до суду на розлучення - картинка

Якщо подружжя вирішило офіційно завершити свої зареєстровані відносини, а обставини та закон не дають можливості провести процедуру через РАЦС, актуальним стає питання, як подати на розлучення через суд.

Судовий розгляд є необхідністю, коли у пари є діти, які не досягли повноліття, або ж друга половина проти розлучення.

Попри обмеження законодавства України проводити процес при вагітності дружини, подати заяву на розлучення в суд можна і в цьому випадку, за наявності достатніх законних підстав.

До якого суду подати заяву на розлучення?

Якщо подати в суд на розлучення – це спільне рішення, але у пари є діти до досягнення ними повноліття, або ж вони повнолітні, але недієздатні, підготувати пакет документів на розірвання шлюбу можна і потрібно спільно. Подати на розлучення через суд пакет офіційних паперів зручно за місцем прописки чоловіка та дружини.

Якщо рішення не є спільним, і один з подружжя не дає згоду на проведення процедури, то рішення, до якого суду подати на розлучення, визначає місце реєстрації проживання відповідача по справі.

Той з подружжя, хто вирішив подати позов до суду на розлучення, звертається до суду територіальної юрисдикції, де зареєстрована друга половина.

Якщо подружня пара офіційно проживає на одній житловій площі, це позбавляє від додаткових питань, до якого суду подати на розлучення: надати пакет документів потрібно в суд загальної юрисдикції за територіальним розташуванням.

Подати пакет документів можна особисто, через представника (адвоката), а також поштою (рекомендованим листом).

При особистому візиті варто звернути увагу на робочий час, наявність обідньої перерви й обмеження на відвідування в період карантинних заходів.

Коли очікувати рішення суду?

Тривалість розгляду позову – від 1 місяця: це мінімальний термін між тим, коли були подані документи, і отриманням судового рішення.

Термін не залежить від того, в який суд подати заяву на розлучення: розірвання шлюбу не може зайняти менше часу. До того ж прийняття рішення за 30 календарних днів можливе лише в тому випадку, коли сторони досягли взаєморозуміння, і при необхідності надали договір, з ким залишаться проживати діти.

Один з важливих нюансів, як подати на розлучення через суд, – це відсутність вимог щодо поділу майна.

Всі майнові суперечки варто відкласти до офіційного розірвання шлюбу, шляхом подачі окремого позову, інакше процедура розірвання відносин буде дуже тривалою.

Варто знати ще одну особливість, як подати на розлучення через суд, щоб процес зайняв мінімум часу: наявність згоди обох сторін на завершення шлюбу. Якщо одна зі сторін проти, суддя надасть додатковий час на примирення: при цьому заздалегідь прогнозувати, скільки календарних днів буде вказано для можливості возз’єднання сім'ї, дуже важко.

Серед актуальних порад, як подати до суду на розлучення з мінімальним терміном розгляду позову, – допомога досвідченого адвоката. Право на юридичну підтримку має кожна зі сторін, і це важливо врахувати, перш ніж подати на розлучення в суд. Кваліфікований адвокат може збільшити або зменшити тривалість процедури, наприклад, значно прискорити процес розірвання шлюбу.

Як подати на розлучення через суд в односторонньому порядку?

Перш за все, якщо Ви не знаєте, в який суд подати заяву на розлучення, сумніваєтеся в правильності адреси або повної назви установи, яку потрібно вказати в позові, можна скористатися посиланням https://court.gov.ua/sudova-vlada/sudy/.

У розділі «Місцеві загальні суди» варто вказати свою область, місто, район: після цього з'явиться перелік варіантів, і легко перейти на сторінку потрібної установи, де вказано найменування, графік роботи, адреса і т.д. Це значно спростить завдання подати на розлучення через суд, якщо вирішили не користуватися послугами адвоката в Києві та регіонах.

В основі того, як подати на розлучення в односторонньому порядку через суд, лежить правильна підготовка пакету документів для подачі в суд на розлучення. Він повинен містити:

  • позовну заяву і її копію для відповідача;
  • чек про оплату судового збору;
  • свідоцтво про шлюб в оригіналі, а при його наявності в іншої сторони, доповнити позов вимогою про надання даного свідоцтва;
  • копія паспорту;
  • копії свідоцтва про народження дітей (на кожну дитину).

Щоб подати на розлучення через суд, даний пакет документів особисто або через адвоката передають до державної установи, де позов реєструють.

Наступний етап – призначення судового засідання, в якому повинні брати участь сторони.

Як подати на розлучення через суд при взаємній згоді?

Перелік того, які документи потрібні, щоб подати на розлучення через суд за згодою сторін, має незначні відмінності. Подружжю необхідно доповнити вже вказаний пакет офіційних паперів письмовим договором про те, з ким залишаться проживати діти.

Також відрізнятися буде зміст позову: подати заяву на розлучення через суд потрібно за іншою формою. Даний документ вказує, що розірвання сімейних відносин сталося за згодою сторін. Також заявники залишають інформацію про наявність договору із зазначенням місця проживання дитини, в окремих випадках – і про сплату аліментів. Але для того, щоб подати на розлучення через суд, необов'язково оформляти аліментний договір: існують інші варіанти надання регулярної матеріальної допомоги дитині.

Незалежно від того, в який суд подати заяву на розлучення, потрібно заздалегідь подбати про наявність нотаріально схваленої угоди між подружжям.

Дану вимогу регулюють норми Сімейного кодексу України, зокрема – ч. 1 статті 109, яка констатує необхідність наявності письмового договору.

До того, як подати на розлучення через суд, потрібно сплатити судовий збір (держмито). Реквізити для оплати можна отримати безпосередньо в установі суду.

Чому необхідна підтримка юриста?

Незалежно від обставин, офіційне завершення реєстрації шлюбу вимагає наявності певних знань процедури: наприклад, в який суд подати на розлучення, як правильно оформити документацію, які важливі нюанси варто врахувати, щоб провести процедуру з необхідним результатом. Це особливо важливо, коли є конфлікт інтересів, і інша сторона навмисне «затягує» або прискорює процес.

Крім знань, як правильно подати заяву в суд на розлучення, потрібен контроль над емоціями. Закінчення відносин є складним для обох сторін, особливо якщо пару пов'язують спільні діти, суд дає тривалий час на примирення і т.д.

Підтримка юриста – це можливість уникнути складнощів з підготовкою та оформленням паперів, необґрунтованої тривалості процесу, змога заощадити власний час, а також не допустити стресових ситуацій.

Як подати на розлучення через суд без проблем: допомога ЮК «ENTIRE»

Досвідчені юристи не просто допоможуть подати заяву про розлучення в суд, вони будуть повністю супроводжувати процес, представляючи інтереси клієнта.

Наша компанія має великий досвід роботи з процедурою розлучення, що запорукою професіоналізму. Для клієнтів ми пропонуємо первинні консультації, які не потрібно оплачувати. За цей час клієнт може дізнатися деталі, як подати на розлучення через суд самостійно, або домовитися про надання допомоги фахівцем ЮК «ENTIRE».

Вартість формується індивідуально, в залежності від обсягу роботи та складності ситуації, і це дозволяє клієнту платити лише за фактично надані послуги.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!