Як ділиться спадок після смерті чоловіка між дружиною і дітьми - картинка

Попри те, що питання, як ділиться спадок в Україні, врегульовано законодавчо, є значна кількість ситуацій та обставин, які впливають на розділ майнових прав спадкоємцями.

Скористатися можливістю успадкування дозволено:

  1. Згідно із заповітом;
  2. На законних підставах спорідненості;
  3. Через суд.

Про те, як ділиться спадок, якщо немає заповіту, детально описано в Цивільному кодексі України, але є способи оскарження даних норм індивідуально, в порядку судового розгляду.

Як ділиться спадщина між спадкоємцями першої черги?

Як ділиться спадщина між спадкоємцями першої черги, викладено в статті 1261 ЦК України: спочатку право на володіння активами мають діти померлого, його друга половина, а також мати та батько.

Особливість законодавчих норм, як ділиться спадщина між дітьми, полягає в тому, що однакові права мають як усиновлені спадкоємці, так і малюки, вагітність якими настала за життя спадкодавця, але народилися вони після його смерті.

Основне правило, як ділиться спадок після смерті чоловіка між дружиною і дітьми, – це рівні частини для родичів першої категорії. Якщо чада не досягнули повноліття, у них немає можливості на вказаний момент стати правонаступником, тоді оформленням документів займається їх представник, визначений законом, – другий із батьків або опікун.

Порядок того, як ділиться спадщина між спадкоємцями першої черги, передбачає захист майнових прав осіб, що потребували допомоги й отримували стабільну фінансову підтримку від покійного. Дана категорія громадян повинна мати визнану недієздатність: якщо можна довести будь-які родинні зв'язки, стати правонаступником спадкового майна нарівні з другою половиною і дітьми спадкодавця, може особистість, що проживала окремо, але не менше одного року отримувала матеріальну підтримку від померлого.

Другий випадок, який змінить порядок того, як ділиться спадок після смерті чоловіка між дружиною і дітьми при наявності будь-кого на утриманні, – можливість визнати такою людину, яка не має родинних зв'язків з померлим. Основні умови включення її в список спадкоємців першої черги, – надання померлим стабільної матеріальної підтримки непрацездатному протягом 12 місяців, а також проживання разом на квадратних метрах спадкодавця.

Якщо інших правонаступників немає, особистість, що знаходиться на утриманні, може стати власником активів самостійно: суд прирівняє громадянина до офіційних спадкоємців.

В даному варіанті описаний порядок того, як ділиться спадок, якщо немає заповіту, і рідні успадковують згідно з родинними зв'язками, в порядку кровної близькості. Але при наявності нотаріально завіреного розпорядження спадкодавця, має значення лише його волевиявлення. Необов'язково спадкоємцями стануть родичі, адже майнові частки будуть визначені змістом заповіту. Але порядок того, як ділиться спадок, якщо є заповіт, може змінити лише судове рішення: в окремих випадках правонаступники можуть довести, що документ підписаний під тиском, при загостренні психічного захворювання і т.д.

Як ділиться спадок, якщо немає заповіту: порядок черговості

Велика кількість споріднених зв'язків, вибування рідних з порядку черговості, а також нюанси в законодавстві часто стають причиною того, що у потенційних спадкоємців з'являються сумніви чи розбіжності щодо їх частини та як ділиться спадок, якщо немає заповіту. Серед найбільш поширених питань, як будуть розділені майнові права для:

  • подружжя та дітей від попереднього шлюбу. Ситуацію можна співвіднести зі статтею 1261 ЦК України, як ділиться спадщина між спадкоємцями першої черги, тому вони приймають активи в однакових частинах. Але це актуально лише в разі, якщо потенційних спадкоємців не всиновила інша людина, а з дружиною (чоловіком) відносини були оформлені офіційно. Важливий нюанс, як ділити спадщину без заповіту: його можна оскаржити, коли дорослі діти не надавали допомоги недієздатному батькові, порушили закон зі шкодою для його інтересів та ін.;
  • дітей від першого і другого шлюбу. Вони належать до першої черговості спадкування, що визначає рівноцінні права на майно. Але якщо діти повнолітні, а батько був непрацездатним, питання, як ділиться спадщину між дітьми від різних шлюбів, може бути врегульовано в суді. Спадкоємець, який опікувався батьком, здатний довести відсутність допомоги від інших дітей;
  • дітей і онуків. Діти належать до першої черговості отримання спадщини, а вже їх чада – до другої. Тому те, як ділиться спадщина між дітьми та внуками згідно із законодавством, буде вирішено на користь дітей. Але вони можуть проявити ініціативу, щоб онуки отримали певні активи їх спадщини.

Дізнаючись, як ділиться спадщина між дружиною і дітьми, важливо акцентувати, що при розірванні відносин колишня друга половина втрачає право успадкування, як і при визнанні шлюбу недійсним. Але це не стосується дітей, як рідних, так і усиновлених: спадок дістається їм порівну.

Законодавством України передбачена і така особливість, як фактичне прийняття права спадщини. Дана норма суттєво змінює правила, як ділити спадщину, якщо немає заповіту. Наприклад, цивільна дружина, яка не менше п'яти років вела загальний побут зі спадкодавцем, і при цьому не відмовилася в письмовій формі від спадщини, може вважатися такою, що погодилась на її прийняття. У загиблого можуть бути близькі тіснішої спорідненості, які не знали про факт відкриття спадкової справи, але їм доведеться доводити своє право на власність вже порядку судового процесу.

Ускладнити процедуру того, як ділиться спадок, якщо немає заповіту, може факт спільного права майнової власності померлого з одним зі спадкоємців. Якщо є інші претенденти на рухомий або нерухомий актив спадщини, що неможливо розділити, співвласнику доведеться виплатити їм грошові компенсації, або ж провести продаж майна, при нестачі фінансів для виплати іншим спадкоємцям.

Допомога юридичної фірми «ENTIRE»

Якщо є обґрунтування для оскарження заповіту, або ж необхідно поділити спадщину за законом між близькими родичами, допомога досвідченого адвоката при розділі не буде зайвою: адже саме вчинки рідних людей можуть стати причиною стресу, безсонних ночей, відсутності бажання і сил відстоювати свої права. Юрист не просто підкаже, як ділиться спадок, якщо немає заповіту, а й дозволить поглянути на ситуацію без емоцій, як на юридичний факт, що вже сформувався.

Вступ у володіння спадщиною – тривалий процес, що найчастіше ускладнений наявністю спільної власності, кредитними зобов'язаннями, іпотекою, спірними активами та т.і.

Консультація фахівця в галузі права, як ділиться спадок без заповіту, дозволить заздалегідь дізнатися перспективи при розділі майна, а також послідовність процедури і її тривалість.

Наша компанія надає послуги в будь-якому обсязі: клієнт оплачує лише фактично виконану роботу. Тому можна домовитися про часткову юридичну підтримку, або ж повністю довірити адвокату вирішення всіх процедурних питань, підготовку пакета документів, спілкування з родичами та т.і.

Щоб отримати актуальну інформацію, як ділиться спадок в Україні, або ж дізнатися відповіді на індивідуальні питання своєї ситуації, варто звернутися за безкоштовною півгодинною консультацією юристів компанії «ENTIRE».

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!