Чи можуть родичі оспорити договір довічного утримання- картинка

Питання, чи можуть родичі оскаржити договір довічного утримання, є одним зі складних, але воно залишається незмінно актуальним з того часу, як в українському законодавстві з'явилася можливість отримати майно громадянина після його смерті, в результаті його прижиттєвого утримання опікуном. Але з цим можуть бути не згодні родичі, які є прямими спадкоємцями за законом, адже обставини часто мають абсолютно різні нюанси. Тому проблема, чи можуть спадкоємці оскаржити договір довічного утримання, вимагає більш детального розгляду.

Чи оскаржується в суді договір довічного утримання?

Документ являє собою нотаріально посвідчену угоду між літньою людиною та іншою фізичною особою, яка зобов'язується надавати підтримку, допомогу і догляд.

Особливість і порядок надання такої послуги прописується на папері: наприклад, це можуть бути як регулярні платежі, так і вказані додаткові послуги, що докладно описані в завіреному договорі. Тому відповідь на питання, чи можна оскаржити договір довічного утримання за бажанням літньої людини, яка отримує підтримку, очевидна: пенсіонер або недієздатний громадянин може розірвати угоду, так само як і інша сторона, котра надає послуги утримання.

Щоб дізнатися, чи оскаржується договір довічного утримання через суд, і чи можна досягти компромісу, варто звернути увагу на розділ в документі, в якому може бути вказана така можливість, і порядок проведення такої процедури для сторін. В більшості випадків цей процес проходить через суд.

Але питання, чи можна оскаржити договір довічного утримання після смерті, більш проблематичне: угода вважається завершеною, і майно за законом переходить стороні, яка надавала послуги утримання за договором. Щоб оскаржити ситуацію, що склалася, знадобляться дуже вагомі докази недотримання умов законним правонабувачем.

Хто може заперечити договір довічного утримання?

Існує два варіанти:

  1. Розірвання угоди між сторонами за життя спадкодавця;
  2. Оскаржити договір довічного утримання після смерті.

Друга ситуація передбачає обов'язкову участь родичів спадкодавця в судовому процесі: прямі спадкоємці можуть звернутися з вимогою, щоб договір довічного утримання оскаржити. Їм дозволено втрутитися і за життя спадкодавця, але в цьому випадку без його згоди довести недійсність угоди вони не зможуть.

У ситуації, чи можуть родичі оскаржити договір довічного утримання, не має значення, наскільки близькими були родові зв’язки: важливо, щоб потенційний одержувач спадщини міг претендувати на активи спадкової маси по закону, в порядку черговості, яку визначає Цивільний кодекс України. Але варто звернути увагу, що після смерті спадкодавця це зробити вкрай складно: процес буде тривалим, потребуватиме великої підготовки та законності своєї позиції.

Договір довічного утримання: як оскаржити

Немає сумнівів, чи можна оскаржити договір довічного утримання Україна: безумовно – можна, але судове рішення в більшості випадків на стороні правонабувача, адже умови договору виконані повною мірою.

Щоб оскаржити договір довічного утримання після смерті, необхідно звернути увагу на порушенні своїх майнових прав, а також довести невиконання стороною своїх зобов'язань за життя спадкодавця згідно з умовами договору.

В цьому випадку потрібно проаналізувати його пункти: якщо домовленість передбачала лише внесення щомісячних платежів, і в іншої сторони є підтверджуючі квитанції, шанси у такій ситуації мінімальні.

Оскаржити договір довічного утримання після смерті простіше, якщо родич брав участь в матеріальному забезпеченні пенсіонера, чому є докази, надавав йому різні види допомоги, про що також є свідчення, і неодмінно – знайти факти невиконання або безвідповідального ставлення до своїх зобов'язань відповідача, який повинен був забезпечувати догляд і турботу про пенсіонера за договором.

Договір довічного утримання: як його оскаржити з допомогою юриста

Щоб почати судовий спір, потрібно бути впевненим у своїй правоті, мати законні обґрунтування, підкріплені документальною базою докази. У пошуках відповіді на питання, чи можуть родичі оскаржити договір довічного утримання в Україні, більшість громадян не звертають уваги на той факт, що

«програш» в суді не просто залишить неприємні емоції й остаточну відсутність можливості претендувати на спадщину, а також позивач понесе супутні матеріальні витрати на оплату судового збору, постійні затрати при тривалому процесі.

Тому, перш ніж дізнаватися, чи можуть родичі оскаржити договір довічного утримання, варто звернутися до досвідченого юриста, і дізнатися, які ваші перспективи в даній ситуації.

Фахівці ЮК «ENTIRE» надають безкоштовні первинні консультації тривалістю 30 хвилин: цього достатньо, щоб зорієнтуватися і визначити, чи можуть родичі оскаржити договір довічного утримання, дізнатися, що для цього необхідно, а також спрогнозувати тривалість процесу і вартість послуг адвоката.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!