Як перевірити документи забудовника - картинка

Знати, як перевірити забудовника, важливо ще до підписання договору, адже придбання житлової або комерційної площі передбачає вкладення значних фінансових коштів.

Які документи перевірити у забудовника, необхідно визначити заздалегідь, адже покупка квартири на стадії проектування або початку будівництва у надійної компанії часто є вигідним вкладенням коштів, а своєчасний аналіз документації запобіжить зайвим хвилюванням і тривогам, а також проблемам з нерухомістю надалі.

Чому так важливо перевірити забудовника заздалегідь?

Негативний імідж компанії, яка має судові суперечки з попередніми інвесторами, наявність «довгобудів», відсутність необхідної документації для проведення робіт (дозвільної, технічної, наявність затверджених планів та ін.), невеликий статутний капітал, який не може покрити проблемні ситуації, – далеко не повний перелік проблем, з якими може зіткнутися потенційний покупець квартири від забудовника.

Судові позови можуть тривати довгі роки, вимагаючи допомоги адвокатів, а також витрат особистого часу, фінансування, провокуючи стреси.

В Україні такі випадки є, тому інформація, які документи перевірити у забудовника, не втрачає своєї актуальності.

Є безліч варіантів, як перевірити забудовника у Києві, але важливим є комплексний підхід, адже необхідно врахувати всі можливі проблеми компанії, а також отримати необхідну інформацію про її благонадійність.

Як перевірити благонадійність забудовника: алгоритм дій

Ще до початку співпраці можна знайти відомості у відкритих джерелах. Серед варіантів, де перевірити забудовника, – відкриті державні реєстри, карти, асоціації.

Будь-яка зі спірних ситуацій, невідповідностей або часткове приховування інформації повинні бути взяті до уваги користувачем.

Серед того, як перевірити забудовника при купівлі квартири, – використання наступних сайтів:

  • онлайн-сторінка Міністерства юстиції України. Це початок того, як перевірити забудовника в Києві по всій країні: на вкладці «Безкоштовний пошук» є інформація про дані юридичних осіб. Важливі аспекти того, як перевірити забудовника перед покупкою квартири на даному сайті, – звернути увагу на місце реєстрації та статутний капітал. Якщо компанія зареєстрована в іншій країні, це повинно стати причиною для занепокоєння, як і її статутний капітал. Перевірити забудовника в Києві на даному сайті можна і за іншими параметрами, отримавши про нього основні відомості;
  • реєстр судових рішень. В пошук потрібно ввести всіх учасників договору, відшукавши інформацію по кожному. Це може бути засновник, замовник будівництва, банки-партнери, власники земельних ділянок під забудову та проектувальники. Даний реєстр – відмінний спосіб того, як перевірити забудовника, його репутацію. Можна дізнатися, в яких судових позовах він брав участь, а також рішення суду;
  • публічна кадастрова карта. Це варіант того, як перевірити забудовника на предмет володіння земельною ділянкою в Україні, на якій заплановано будівництво. Це особливо актуально для Києва, з огляду на високу вартість землі, але використання публічної кадастрової карти дозволяє отримати необхідну інформацію. Просто дізнатися власника або орендаря, цільове призначення, площа, кадастровий номер і т.п.;
  • Державний реєстр прав на нерухоме майно. Це один з варіантів того, як перевірити документи забудовника, адже користувач за своїм запитом отримує інформаційну довідку про компанію або про земельну ділянку, може впевнитися в легальності паперів, які розміщені на сайті компанії-забудовника;
  • Реєстр дозвільних документів, який доступний на сторінці Держархбудінспекції. Цей онлайн-ресурс дає можливість побачити стан документації по об'єкту в Києві, в якому надалі буде придбана квартира. Якщо є сумніви, які документи перевірити у забудовника, варто скористатися цим ресурсом, адже він відкриває доступ до основних дозвільних паперів. З ними важливо ознайомитися перед покупкою квартири в Києві: прочитати загальний опис об'єкта, дізнатися категорію, інформацію про проектувальника, підрядників та ін.;
  • Асоціація допомоги постраждалим інвесторам: надійний інструмент, як перевірити забудовника на наявність проблем з попередніми проектами. Якщо компанія має відношення до одного з наявний «довгобудів», це є серйозним приводом задуматися, чи варто довіряти особисті кошти юридичній особі, підписуючи з ним договір. Негативна репутація та наявність конфліктів з попередніми інвесторами – одна з основних причин не вкладати фінанси, адже ніхто не дасть гарантії, що ситуація не повториться.

Не менш поширений спосіб того, як перевірити забудовника, – вивчення відгуків на форумах. Але, на жаль, велика кількість інформації про новобудови в Києві може бути рекламою, тому не варто орієнтуватися лише на позитивні відгуки. Якщо користувачі негативно відгукуються про компанію, потрібно звернути увагу, що саме стало причиною претензій, щоб перевірити забудовника об'єктивно.

Які документи перевірити у забудовника при відвідуванні офісу?

Відвідування офісу в Києві та власне самого об'єкта – необхідний етап, як перевірити забудовника у Києві, що дозволить позбутися зайвих сумнівів, або ж посилить негативне враження.

Розташування офісу у квартирі, підвальному приміщенні або в тимчасових прибудовах може стати приводом серйозно задуматися, чи потрібно планувати придбання квартири в Києві саме в цій компанії.

При відвідуванні варто знати, які документи перевірити у забудовника в першу чергу, попросивши дозволу ознайомитися з копіями:

  • паперів на землю під забудову. Потрібно звернути увагу на дати та терміни, а також функціональне призначення ділянки землі в Києві;
  • умов і обмежень, затверджених адміністрацією міста. Серед того, які документи перевірити у забудовника, в даних паперах обов'язково звернути увагу на допустиму поверховість забудови, і порівняти її із запланованим кількістю поверхів в новій будівлі;
  • експертним звітом і дозволом на будівництво в Києві;
  • декларацією про початок виконання будівельних робіт зі змінами, які вносять своєчасно;
  • технічними умовами для під'єднання будинку до мереж комунікацій і т.д.

Безумовно, які документи перевірити у забудовника і їх наявність може залежати від стадії будівництва, але представники компанії не повинні стверджувати, що доступ до паперів обмежений: це не відповідає дійсності та є вагомим приводом засумніватися в чесності співпраці.

Перевірити забудовника за допомогою ЮФ «ENTIRE»: переваги послуги

Важливо не просто знати, які документи перевірити у забудовника: необхідно звертати увагу на зміст копій паперів, в тому числі дати, нюанси представленої в них інформації.

Щоб дізнатися, як перевірити забудовника, і бути компетентним у цьому питанні, потрібно витратити особистий час, а також провести значний обсяг роботи. Альтернатива – послуги кваліфікованих фахівців ЮК «ENTIRE»: за результатами роботи клієнту будуть надані обґрунтовані висновки про діяльність компанії, інформацію про можливі ризики покупки квартири.

Ми відкриті до співпраці та спілкування: можна отримати короткі відповіді на питання про те, як перевірити забудовника, а також дізнатися супутні нюанси в онлайн-форматі «Запитання-відповідь».

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!