Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3283
Поділ майна в цивільному шлюбі - картинка

Розподіл майна в цивільному шлюбі передбачений законодавчо. Оскільки спільне проживання зі спільним побутом без офіційного оформлення відносин не є рідкістю, закон захищає інтереси кожної сторони та в такому випадку. Дізнатися, чи ділиться майно, нажите в цивільному шлюбі, можна в Сімейному кодексі України: варто звернутися до статті 74 про право ділити спільні активи, що набуті в шлюбі, згідно з розділом 8 цього Кодексу.

Чи ділиться майно в цивільному шлюбі?

Запит, чи ділиться майно в цивільному шлюбі, є одним з найбільш актуальних, адже відсутність офіційно оформлених відносин часто асоціюється з анулюванням взаємних зобов'язань. Але загальний побут є основою для того, щоб була можливість оформити розподіл майна після завершення громадянського шлюбу.

Згідно зі ст. 74 СК України, проживання однією сім'єю стає основою для заявлення своїх прав на нажиті активи і їх розподіл.

При цьому поділ майна в цивільному шлюбі має два важливих аспекти: скористатися відповідними положеннями можна лише при відсутності офіційно зареєстрованих відносин другої половини з іншим громадянином, а також при відсутності письмового договору між співмешканцями, яким врегульовані майнові права кожної зі сторін. Такий документ може регулювати як розподіл майна, придбаного в цивільному шлюбі, як і інші питання власності.

Альтернативний варіант – компромісні домовленості, які передбачають відсутність взаємних претензій. Але в цьому випадку цивільний шлюб розподілу майна при розлученні в судовому порядку не передбачає, а права чоловіка або жінки можуть бути порушені, якщо відсутня достатня обізнаність з нормами закону.

Скільки потрібно прожити в цивільному шлюбі для розподілу майна?

Законом не встановлено обмежень, скільки потрібно прожити в цивільному шлюбі для розподілу майна. Це зазначено в статті 74 Сімейного кодексу: жінка і чоловік можуть вести загальний побут без офіційного оформлення відносин будь-який час, що не вплине на можливість довести своє право власності.

Але є особливості: потрібно точно вказати дату початку і закінчення спільного проживання. Якщо немає норм, скільки потрібно прожити в цивільному шлюбі для розподілу майна, це не означає, що відсутня необхідність доводити факт наявності спільної власності, факт проживання однією сім'єю, а також готувати доказову базу для поділу активів.

Як розподіляється майно, нажите в цивільному шлюбі?

Сімейний кодекс України надає для осіб, що не оформили офіційно взаємини, ті ж гарантії на спільно нажиті активи (майно), що і для подружжя в офіційному шлюбі. Але при наявності письмових домовленостей, в яких приділено увагу майновим питанням, як розділити майно нажите в цивільному шлюбі буде визначати даний документ.

В разі відсутності домовленості, варто звернутися до норм розподілу власності при розлученні в Сімейному кодексі України, який передбачає рівні права для обох сторін.

Але визнання майна спільно нажитим у цивільному шлюбі вимагає доказів: доводити в судовому порядку потрібно і сам факт спільного побуту, а також наявність прав на рухомі та нерухомі активи, техніку, предмети інтер'єру та інше, факт придбання під час спільного проживання. Щоб провести поділ майна в цивільному шлюбі, можуть знадобитися фактичні підтвердження проживання однією сім'єю – свідчення сусідів, квитанції про оплату комунальних послуг, спільно оплачені туристичні пакети та т.і.

Обмеження на розподіл майна при розлученні в цивільному шлюбі ті ж, що і при офіційному розірванні відносин.

Наприклад, розподіл майна в цивільному шлюбі не дозволяє претендувати на активи, придбані до початку ведення спільного побуту. Також неможливо оскаржити право власності на предмети, отримані як особисті подарунки, в порядку спадкування, а також почати розподіл об'єктів, привласнених в результаті приватизації. Необхідно довести фактами вкладення особистих коштів, праці, часу і т.д.

Розподіл майна в цивільному шлюбі при наявності дітей

Основна особливість, яка характеризує розподіл майна в цивільному шлюбі з дітьми, це необхідність довести батьківство.

Процедура при наявності дітей не матиме істотних відмінностей, але суд врахує інтереси дитини і її потреби в житловій площі. Особисті речі дітей не підлягають поділу, в тому числі дороговартісні, а також дарчі на ім'я дитини, предмети, придбані за гроші успадкування і т.д.

Розподіл майна в цивільному шлюбі: як уникнути помилок

Необхідність доводити в судовому порядку право власності вимагає юридичної компетентності, а також підготовки необхідної законодавчої бази.

Особливо, якщо є спірним визнання спільно нажитої власності, або ж проводиться розподіл майна в цивільному шлюбі при наявності дітей, оскільки нюанси в доказовій базі можуть привести до неправомірного розподілу спільно нажитого майна.

У цьому випадку юридична підтримка є необхідністю, але особливу увагу потрібно приділити її якості. Фахівці ЮФ «ENTIRE» – це команда професіоналів з багаторічним досвідом роботи. Адвокати та юристи гарантують індивідуальний підхід до вирішення кожної проблеми, а також максимально вигідний для клієнта розподіл майна в цивільному шлюбі, відсутність зайвих турбот.