Як перевірити приватний будинок перед покупкою, Україна - картинка

Існує достатньо способів того, як перевірити будинок перед покупкою, якщо в майбутньому потрібно придбати житло. Головне – уважно підійти до розв'язання даного питання, і не ігнорувати необхідність контролю за достовірністю інформації, яку надає продавець.

Перевірити будинок перед покупкою потрібно заздалегідь: згодом це заощадить час і спростить процедуру купівлі-продажу, а також дозволить вчасно відмовитися від проблемної нерухомості.

Можливо дізнатися інформацію про квадратні метри, не виходячи з дому: завдяки онлайн-сервісам, з якими більшість даних зручно отримати за мінімальну кількість часу. Хоча в окремих випадках все ж доведеться звернутися до державних органів, якщо інформація знаходиться в їхніх архівах, і не була внесена в бази реєстрів через відсутність операцій з нерухомістю.

Як перевірити приватний будинок перед покупкою в 2023?

Алгоритм того, як перевірити будинок при покупці, стандартний:

  1. Наявність відомостей про власника будинку і зареєстроване право власності;
  2. Аналіз можливих ускладнень за наявності прописаних мешканців або осіб на утриманні, неповнолітніх і т.д. (обтяження) ;
  3. Пошук даних по кадастровому номеру;
  4. Інформація про введення в експлуатацію;
  5. Відсутність постанови про знесення аварійної будівлі, а також відомості про арешт майна.

Для зручності можна виділити кілька аспектів того, як перевірити приватний будинок перед покупкою:

  • перевірити будинок по кадастру, а також земельну ділянку, яку до нього віднесено. Публічна кадастрова карта України дає можливість дізнатися, кому належить земельна ділянка, при цьому можна перевірити будинок по кадастровому номеру або за адресою. Щоб знайти ділянку по номеру, 19-значне число вводять в рядок пошуку, система самостійно розділяє його двокрапкою. Дана карта дозволяє отримати інформацію про межі ділянки, її площу, форму власності та призначення. В окремих випадках ділянка може не мати присвоєного номера: це характерно для документів на право власності до 2004 року, але все ж можливо перевірити будинок за адресою в кадастровій карті;
  • перевірити будинок на обтяження. Це обмеження на володіння або продаж майна, наприклад, наявність арешту, застави, співвласників і т.д. Рішенням завдання, як перевірити будинок в заставі чи ні, або перевірити арешт на будинок, є запит до Державного реєстру прав на нерухоме майно, в якому вказані власники активів і супутні обтяження. Даний Реєстр – не просто можливість перевірити будинок на арешт, отримана інформація позбавить від багатьох неприємних моментів, наприклад, можливих претензій від прописаних родичів, які відбувають покарання, є недієздатними або просто мають потенційне право власності на нерухомість. Але не завжди такий спосіб, як перевірити обтяження на будинок, є актуальним: якщо житло після 2013 року не змінювало свого власника, воно може бути відсутнім в базі. У такому випадку варто переглянути документи на будинок, звернутися за отриманням інформації в Бюро технічної інвентаризації, більш відоме як БТІ;
  • перевірити будинок на знесення. Це актуально для застарілого житлового фонду, наприклад, будинків 40-х і 50-х років будівництва, які перебувають в експлуатації. Але в законі немає такого поняття як «застаріла» або «стара» будівля, житло можна лише визнати аварійним. А для цього працює велика комісія з представників різних відомств, і її рішення переводить приміщення в категорію нежитлових. Інформація, як перевірити будинок під знесення, неактуальна, адже продавати, переплановувати, приватизувати такі забудови, як і проводити їх обмін, закон забороняє. Відповідно, такий договір купівлі-продажу буде визнаний недійсним. Можливість захистити свої інтереси ще до підписання угоди – це звернути увагу на рік будівлі, а також візуально оцінити стан будівлі;
  • дізнатися про введення споруди в експлуатацію. Це актуально для новобудов, адже приватні будинки також можуть бути продані ще на етапі будівництва. В основі того, як перевірити чи введений будинок в експлуатацію, – звернення до Держреєстру майнових прав. Але також варто звернути увагу, що на такий будинок неможливо оформити право власності, адже до цього він вважається недобудованим об'єктом, що зазначено в документах. Продавати недобуд як будинок незаконно, і це передбачає юридичну відповідальність. Знати, як перевірити чи введений будинок в експлуатацію Київ, варто заздалегідь, щоб уникнути зайвих турбот і поставити актуальні питання продавцю.

Ще один важливий нюанс – як перевірити документи на будинок. Для цього у продавця варто просити:

  • оригінали офіційних паперів про право володіння;
  • документи про технічні характеристики об'єкта;
  • домову книгу і т.д.

Серед основних правил того, як перевірити документи на будинок перед покупкою, – увага до деталей, а також впевненість у тому, що продавець повинен показати папери ще задовго до підписання угоди.

Якщо покупець ніколи не цікавився тим, як перевірити будинок перед покупкою, і дана процедура є приводом для занепокоєння, або ж є найменші сумніви в неблагонадійності продавця, можна звернутися за допомогою до юриста, який проведе перевірку будівлі в Києві або в регіонах України.

Як перевірити будинок перед покупкою допоможуть юристи компанії «Інтаєр»?

Один з найбільш поширених запитів – як перевірити право власності на будинок, але досвідчений юрист підкаже, на які ще аспекти варто звернути увагу, і підготує інформацію про нерухомість.

Наша основна перевагапрофесіоналізм і великий досвід, а також уважне ставлення до кожної ситуації.

Юридична компанія «Інтаєр» пропонує короткі попередні консультації, і цією можливістю можна скористатися з будь-якого куточка України.

Ми підкажемо, як перевірити будинок перед покупкою якісно і за мінімальний час, що гарантує безпеку угоди.

Фахівці допоможуть перевірити будинок перед покупкою, при цьому ціна послуг фіксована, і нема потреби в будь-яких доплатах. Не допускайте помилок і не давайте шахраям шансу: перевірте нерухомість в Києві з підтримкою досвідченого юриста.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!