Як перевірити, чи знаходиться квартира (будинок) у заставі - картинка

Дізнатися, як перевірити чи знаходиться квартира в заставі (Україна), потрібно ще на етапі планування придбання нерухомості, щоб убезпечити себе від можливих шахрайських схем недобросовісних продавців і нотаріусів. Це невіддільний етап перевірки об'єкта, перш ніж укладати угоду, і його не варто ігнорувати.

Адже процедура купівлі-продажу за наявності застави може бути визнана недійсною, і потребує тривалого судового розгляду за участю власника і банку.

Державні онлайн-сервіси максимально захищають інтереси громадян, надаючи можливості самостійно перевірити, чи знаходиться квартира в заставі. Але для цього потрібно знати деталі: що передбачає застава, де і як шукати потрібну інформацію.

Як нерухомість стає заставним майном?

В Україні заставним стає майно фізичної або юридичної особи, яка порушила правила кредитування, і не виплатила банківській установі поточну заборгованість, або має інші невиконані фінансові зобов'язання.

Надалі вказане майно може бути вилучене і реалізоване банком на аукціоні, і покупець точно знатиме історію даного об'єкта. Як правило, таке житло має меншу вартість, ніж ринкова, а його продаж відбувається тільки в разі повного відчуження банком.

Перевірити, чи в заставі квартира, не буде зайвим, адже процедура стягнення тривала, і власнику не заборонено проживати на зазначених квадратних метрах, а без перевірки немає можливості переконатися у відсутності обтяження. Це може стати основою для шахрайської схеми, тому важливо не ігнорувати інформацію, як перевірити чи знаходиться квартира в заставі.

Простий алгоритм, як перевірити в заставі чи квартира через ЄДРН

Законодавство України надає громадянам доступ до Єдиного державного реєстру нерухомості, що дозволяє перевірити, чи знаходиться квартира в заставі.

Для цього оформляють виписку з реєстру стосовно обраного об’єкта, в якій буде зазначено, чи є обтяження на нерухомість. Ці дані вказані в розділі «Обмеження/обтяження», тому увагу акцентують саме на цю графу.

Але щоб перевірити чи знаходиться квартира в заставі, спочатку необхідно виконати пошук об'єкта в Реєстрі. Це можна зробити, використовуючи адресу або реєстраційний номер, а якщо такі дані відсутні або неточні, можна використовувати ідентифікаційні дані власника.

Як перевірити нерухомість на заставу через Єдиний державний реєстр судових рішень

Додаткова можливість, як перевірити чи знаходиться квартира в заставі Україна, – отримати відомості з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Але його використати складніше через великі обсяги інформації, які зберігаються на сервері. Щоб не отримати величезну кількість результатів з невеликими збігами, варто використовувати фільтри пошуку. На початку того, як перевірити квартира в заставі чи ні, варто ввести в рядок пошуку адресу нерухомості, і після цього вибрати обмеження по фільтру, наприклад, регіон (область).

Але в Єдиному державному реєстрі судових рішень в окремих випадках недосвідченому користувачу складно знайти потрібну інформацію, тому важливий нюанс, як перевірити, чи не в заставі квартира, – шукати дані відразу у двох реєстрах.

Допомога фахівців ЮК «Інтаєр»

Не турбуватися про те, як перевірити, що квартира не в заставі, дозволить допомога фахівців, які дізнаються всю необхідну інформацію про об'єкт нерухомості в Україні. Вони можуть як перевірити житло на обтяження, так і провести комплексний аналіз угоди, проаналізувати її безпеку. Це дозволить не шукати інформацію, як перевірити будинок в заставі чи ні, заощадити власний час і надійно захиститись від шахрайських схем.

Якщо клієнт не хоче, щоб потенційний продавець знав про те, що клієнт шукає способи, як перевірити в заставі квартира чи ні, можна провести роботу з використанням лише онлайн-сервісів і зверненням до архівів.

Але в будь-якому випадку, необхідно знати, як перевірити чи знаходиться квартира в заставі Україна, і вчасно скористатися допомогою фахівців.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!