Як правильно купити квартиру - картинка

Питання, як правильно купити квартиру в Україні, давно перестало бути абстрактним, адже придбання житла сьогодні – це продумане рішення, з мінімізацією будь-яких ризиків.

Щоб правильно купити квартиру, варто заздалегідь перевірити об'єкт незалежно від того, чи є квартира новобудовою, чи це вторинне житло. Якщо немає питань до розміщення квартири, її стану, а вартість цілком влаштовує, варто перевірити законність права власності продавця, відсутність перепланувань, боргів з комунальних послуг та багато іншого, що згодом може призвести до проблем та судових позовів. А запорукою того, як правильно купити квартиру у забудовника, є перевірка компанії та об'єкта будівництва ще на етапі укладання договору.

Вторинний ринок та новобудова: у чому різниця для покупця?

Придбання вторинного житла чи квартири у новобудові – це особистий вибір покупця, але юридична підготовка до таких угод різна.

При укладанні договору із забудовником важливо бути впевненим у його надійності: для цього компанію перевіряють, часто залучаючи досвідченого юриста, обов'язково аналізують договір, щоб він не мав «підводного каміння» та захищав інтереси клієнта у складних ситуаціях.

В основі того, як правильно купити квартиру на вторинному ринку України – перевірка права власності, «історії» житла, а також наявності будь-яких видів обтяжень, заборгованостей тощо.

Процедури перевірки можуть відрізнятись, але їх проведення – єдина можливість того, як правильно купити квартиру, щоб не обманули. Обсяг роботи може бути різним, і він збільшиться за наявності будь-яких сумнівів щодо чесності продавця або компанії-забудовника. Але знати, як юридично правильно купити квартиру, необхідно, адже це гарантує законність придбання та безпеку угоди, відсутність конфліктів із продавцем та проблем із квартирою в майбутньому.

Як правильно купити квартиру в новобудові?

Основна причина не ігнорувати інформацію, як правильно купити квартиру в будинку, що будується, – поширені випадки довгобудів: повністю виключити цю можливість не можна, але є фактори, які безпосередньо вказують на несумлінність, непрофесіоналізм або некомпетентність керівництва компанії в даному питанні. Наприклад, невеликий статутний капітал компанії-забудовника, що не може компенсувати витрати у непередбачених ситуаціях.

Щоб правильно купити квартиру, обов'язково перевіряють наявність необхідних документів у забудовника, серед яких – дозвіл на будівництво, проєкт об'єкта, папери, що засвідчують право володіння земельною ділянкою тощо.

Окрім документів, які надасть компанія, щоб правильно купити квартиру в Україні, варто звернути увагу на державні онлайн-ресурси:

  1. Реєстр Міністерства юстиції України. На сайті можна дізнатися основну інформацію про юридичну особу, і серед нюансів, на яких варто акцентувати – розмір статутного капіталу, адже саме із цих коштів компенсуватимуться зобов'язання забудовника у конфліктних ситуаціях під час проведення будівництва. Не турбуватися про те, як правильно купити квартиру від забудовника, дозволять і дані про місце реєстрації компанії: якщо офіс знаходиться закордоном, будучи українською компанією, варто засумніватися в його надійності, а якщо місцем реєстрації є Київ, або будь-яке інше місто України, це має зміцнити довіру.
  2. Єдиний реєстр судових рішень. Серед інформації про те, як купити квартиру правильно, важливе місце посідають дані про те, чи забудовник був учасником судових процесів. В Україні судова система надає відкритий доступ до цих відомостей, при цьому можна дізнатися, в якій ролі виступав власник компанії – відповідача, позивача чи свідка, а також дізнатися про результат засідання – рішення суду. Перед тим, як правильно купити квартиру у Києві, можна в даному реєстрі перевірити як самого забудовника, так і його партнерів, які беруть безпосередню участь у створенні новобудови та продажу квартир.
  3. Держреєстр прав на нерухомість. Щоб правильно купити квартиру, отримують дані про те, кому належить земля на ділянці та порівнюють ці відомості з інформацією, наданою забудовником. Це особливо актуально для будівельних об'єктів, адже вартість землі в столиці дуже висока, і часто значно вища, ніж в інших регіонах України.
  4. Сайт Державної архітектурно-будівельної інспекції, відвідування якого є ще одним елементом того, як правильно купити квартиру у забудовника. Це можливість вивчити інформацію про новобудову, ознайомитись із наявністю дозвільних документів, а також отримати дані про те, хто є замовником робіт, посередниками, виконавцями, хто підготував проєкт та багато іншого.
  5. Публічна кадастрова карта, що є ще однією можливістю правильно купити квартиру, перевіривши власника чи орендаря землі. Перевага цієї інформаційної системи в тому, що отримати дані можна за будь-яким параметром – адресою або кадастровим номером. Додаткові відомості, які надасть інтерактивна карта, – площа території, її цільове призначення, що є важливим, а також дані власника або особи, яка орендує землю.

Запорука того, як правильно купити квартиру в будинку, що будується в Києві або будь-якому іншому місті України – перевірити репутацію забудовника. Хвалебні відгуки на форумі часто можуть бути необ'єктивними (оплачені замовником), а негативні відгуки – результатом емоцій чи індивідуального сприйняття ситуації покупцем. Тому варто орієнтуватися виключно на фактичний матеріал: наприклад, відгуки вказують на конкретні проблеми та надають підтвердження несумлінності забудовника.

Щоб правильно купити квартиру, не переймаючись сумнівними історіями в діяльності компанії, можна звернутися до архівів Асоціації допомоги постраждалим інвесторам: у них є вся інформація про конфлікти інвесторів та забудовників. Якщо компанія потрапила до цього переліку – це погана ознака, що є причиною звернути увагу на більш прозорі проєкти, в історії яких немає довгобудів та незадоволених інвесторів.

Алгоритм того, як правильно купити квартиру від забудовникаце комплексна перевірка різних аспектів діяльності компанії, з якою буде укладено договір, а також аналіз змісту останнього.

Щоб правильно купити квартиру в Україні, важливо знати, на що саме варто звернути увагу, які документи можуть бути проблемними та які пункти варто виключити з договору при придбанні квартири в новобудові. З цим чудово впорається досвідчений юрист, який знає, як правильно купити квартиру в Україні, щоб клієнт не побоювався стати потерпілим унаслідок шахрайських схем, безвідповідальності забудовника, випадкового збігу обставин тощо.

Як правильно купити квартиру на вторинному ринку?

Якщо порівнювати вторинне житло з новобудовою, то тут відсутні ризики очікувати на недобудований об'єкт, але варто запобігти можливим складностям іншого характеру, які можуть з’явитися після укладання угоди.

Серед факторів ризику найчастіше зустрічається:

  • наявність заборони на відчуження;
  • проблеми з документами;
  • незаконне перепланування квартири;
  • заборгованість платежів за комунальні послуги;
  • невиплачена іпотека та багато іншого.

Щоб не було сумнівів у тому, як правильно купити квартиру вторинного ринку, звертаються до різних онлайн-ресурсів, які дають відкриту інформацію про об'єкт. При цьому знадобиться залучення юриста, адже є безліч тонкощів та законодавчих нюансів, які варто врахувати.

Окрім онлайн-реєстрів, необхідне вивчення документів, наданих власником: варто врахувати, що це мають бути оригінали паперів. Правильно купити квартиру допоможе лише професійний підхід: це убезпечить від можливості того, що на житло одразу після продажу заявлять права інші претенденти, що оскаржать акт купівлі-продажу.

Самостійно перевірити можна базові відомості, наприклад, через Державний реєстр майнових прав на нерухомість, при необхідності звернутися до БТІ, що дасть відомості про історію продажу квартири та її реального власника, а також можливі ситуації заборони на відчуження. Найчастіше на запит інформації можна чекати дуже довго, проте, якщо запит подає адвокат з нерухомості, відповідь будь-який орган зобов'язаний надати протягом п'яти днів.

Щоб правильно купити квартиру, не зайвим буде звернутися до Єдиного державного реєстру судових рішень та отримати інформацію про те, чи був продавець учасником судового провадження, а якщо так, то чи зазначені проблеми з нерухомістю.

Якщо під час придбання новобудови в Україні потрібна перевірка забудовника, то вторинний ринокце більшою мірою перевірка нерухомості, і, щоб гарантовано правильно купити квартиру, послуги юриста стануть незамінною складовою безпеки угоди.

Правильно купити квартиру за допомогою спеціалістів ЮК «Інтаєр»

Немає потреби турбуватися про те, як правильно купити квартиру (Україна), якщо скористатися допомогою фахівців юридичної компанії «Інтаєр». Це запорука безпеки угоди, відсутності проблем із квартирою в майбутньому, а також гарантія зекономленого часу та мінімальний ризик появи конфліктних ситуацій із забудовником або продавцем об'єкта на вторинному ринку.

Щоб дізнатися, як правильно купити квартиру в Україні, і чи є необхідність звернутися до фахівця, можна отримати безкоштовні відповіді на запитання від команди ЮК «Інтаєр». Формат «Питання-Відповідь» відмінно себе зарекомендував, адже потенційні покупці можуть загубитися у морі інформації та побоювань. Ми також пропонуємо вигідні пакети послуг на перевірку новобудов та вторинних об'єктів у Києві, у короткі терміни та із заздалегідь фіксованою вартістю.

Наші фахівці вирішать проблему, як правильно купити квартиру в Україні, убезпечивши вартісну угоду отриманням вичерпної інформації, а також аналізом договору.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!