Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4751
Підстави і терміни для оскарження заповіту - картинка

Оскарження заповіту – це можливість захистити власні майнові права на спадщину, що гарантовано законами України. Але визнання документа недійсним є складним процесом, що вимагає не просто знань Цивільного та Господарського кодексів, а й вагомих підстав, а також підготовки доказової бази, яка буде використана в суді.

Моральний аспект, як і поняття справедливості, в цьому випадку не враховується: замість суб'єктивних факторів, причинами, щоб провести оскарження заповіту в Україні, є ряд передбачених законом ситуацій і обставин.

Які існують підстави для оскарження заповіту?

В Україні високий рівень шахрайства в операціях з нерухомим та рухомим майном в частині оформлення майнових прав, в тому числі – з передачею майна шляхом успадкування. Крім випадків, коли родичі «підсиджують» активи спадкодавця, можуть бути й інші обставини, коли рішення приймається не з власної волі, або ж при відсутності усвідомлення своїх дій спадкодавцем.

Тому оскарження заповіту допускається, якщо випадок можна віднести до однієї з груп:

  1. Підписання документа під психологічним або фізичним тиском зацікавлених родичів або третіх осіб. При цьому оскарження спадщини за заповітом передбачає наявність показань свідків, різних видів експертиз – наприклад, почеркознавчої експертизи. Всі факти та доводи, які містить позовна заява, будуть перевірені судом і відповідними сертифікованими фахівцями, тому варто упевнитися в тому, що свідки будуть готові підтвердити свої свідчення під час засідання;
  2. Змінений психічний стан спадкодавця. Цей варіант часто передбачає оскарження заповіту спадкоємцями першої черги, якщо вони дізнаються, що власниками спадкової маси можуть стати сторонні треті особи або далекі родичі, що неочікувано заявили про свої права. Довести це складно, адже документ в обов'язковому порядку проходить нотаріальне завірення. Тому необхідністю в такій ситуації буде домовитися про співпрацю з адвокатом по оскарженню заповіту, який зможе підготувати відповідно до закону належну доказову базу, що буде взята до відома судом. Можливі два варіанти: оскарження заповіту в суді при неуважному ставленні нотаріуса до стану громадянина, або ж необхідність доповнити позов довідкою, що підтверджує лікування розладів психіки. Менші можливості провести оскарження заповіту спадкоємцями першої черги Україна, якщо спадкодавець належав до релігійної організації, одному з членів якої заповів свої активи. В такій ситуації термін оскарження заповіту може бути тривалим, а процедура потребує складної та кропіткої підготовки;
  3. Недотримання встановленої законодавчо форми документа про останню волю спадкодавця. Наприклад, може бути відсутньою дата, неправильно розміщений підпис і т.д. При такому варіанті оскарження заповіту помилку варто визнати нотаріусові, який засвідчував документ. Якщо порушення істотні, інші підстави для заперечування заповіту не знадобляться, і зміст документа буде анульовано повністю.

У разі відсутності нотаріального засвідчення, оскарження заповіту спадкоємцями першої черги не знадобиться зовсім: такий документ є «нікчемним», тобто не має юридичної сили. Подавати позов про оскарження заповіту також нема потреби: спадкування відбувається відповідно до законної черговості, з передбаченими законодавчо винятками для осіб, що перебували на утриманні спадкодавця.

Термін позовної давності для оскарження заповіту

Регулює оскарження заповіту ЦК України (Цивільний кодекс): в ньому зазначено, що термін позовної давності з оскарження заповіту становить три роки з моменту відкриття спадкової справи нотаріусом.

Але після закінчення цього часу також можливо довести недійсність документа, для цього важливо мати поважні причини, які не дозволили зробити це раніше, і тоді суд зможе прийняти їх і відновити пропущений строк.

Термін давності оскарження заповіту залежить від того, які обставини передували появі підстав для анулювання вмісту документа: досвідчений адвокат в Києві зможе відновити термін для проведення процедури при вагомих підставах в термін до трьох років після того, як клієнт виявить, що його права порушуються або були порушені, і це буде підставою для оскарження дійсності документа.

Але важливо звернути увагу, що не можна звертатися до суду з позовом до того часу, допоки нотаріус не відкриє спадкову справу.

Позовна заява про оскарження заповіту

Позов є основним документом для початку процедури: щоб почати оскарження заповіту, підстави необхідно докладно описати саме в цьому папері. Документ повинен містити найменування суду, в який звертається позивач, особисті дані громадянина, інформацію про заповіт, а також обставини справи та законні обґрунтування, що можуть стати причиною визнання останньої волі спадкодавця недійсною.

Доповнити позов потрібно квитанцією про оплату судового збору, копіями документів, що посвідчують особу, а також варіативною складовою –  доказами своєї позиції, наприклад, довідкою про психічне захворювання, або наявність при житті хронічної форми недуги, що порушувала сприйняття дійсності.

Підтримка адвокатів ЮК «ENTIRE»: оперативно і якісно

Знати заздалегідь, на які терміни оскарження заповіту розраховувати, законні підстави для його анулювання, або ж які документи будуть необхідні для доведення, можуть лише фахівці, які працюють в області юриспруденції, або приділили час вивчення даного питання. Тому допомога адвоката – оптимальне рішення, яке дозволить уникнути затрат особистого часу, а також бути впевненим у своїй майбутній позиції.

Допомога юриста ЮФ «ENTIRE» – це запорука професійного підходу до розв'язання проблеми, можливість не пропустити терміни оскарження заповіту в Україні та відстояти законну справедливість, а також свої майнові права на спадок.

Щоб клієнт мав можливість отримати повний пакет послуг, який відповідає його ситуації, не переплачуючи та не турбуючись про необхідність непередбачених доплат, умови співпраці обговорюються заздалегідь.

Перед початком роботи, клієнт має можливість отримати безкоштовну юридичну консультацію тривалістю 30 хвилин, дізнавшись, як почати оскарження заповіту, а також що необхідно для цього. Зверніться за первинною консультацією, яка не вимагає оплати: вона ні до чого не зобов'язує, але юрист при цьому зможе дати кілька корисних порад і попередить про можливі помилки.