Як ділиться майно при розлученні - картинка

Норми того, як ділиться майно при розлученні, детально прописані в законодавстві України. Але це не робить питання простішим: нормативні акти передбачають різні обставини, тому кожна ситуація вимагає індивідуального підходу і правильного рішення. Але якщо зберегти шлюб немає можливості, варто заздалегідь підготуватися і докладно дізнатися, як при розлученні ділиться майно.

Порядок того, як ділиться майно при розлученні в Україні, регулює Сімейний Кодекс. При цьому закони враховують ймовірність проживання подружжя в цивільному (неофіційному) шлюбі, можливість кожного з них відстояти право власності, а також захищають інтереси дітей.

Яке майно не ділиться при розлученні подружжя?

Незалежно від обставин, існують характеристики рухомих і нерухомих активів, які не дозволяють заявити на них права володіння колишньому чоловікові або дружині.

У переліку того, яке майно не ділиться при розлученні в Україні:

  • рухомі та нерухомі активи, права власності на які були оформлені до шлюбу;
  • об'єкти, придбані за період подружнього життя на основі дарчої, а також будь-які форми успадкування;
  • речі, покупка яких була здійснена за особисті кошти, і це можна довести;
  • житло, набуте одним із подружжя внаслідок приватизації. Але при розлученні те, як ділиться майно житлового фонду, також залежить від проведення процедури відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»;
  • земельну ділянку, отриману в результаті законної приватизації, яка знаходилася в користуванні одного з подружжя.

При цьому питання, чи ділиться подароване майно при розлученні, має свою специфіку. Якщо акт дарування має відповідне документальне підтвердження, власність не можна вилучити.

Але чи ділиться подароване майно при розлученні Україна, якщо предмети не мають підтверджуючих документів? Наприклад, дорогі побутові прилади, деталі інтер'єру і т.д. В цьому випадку визначити, як ділиться при розлученні майно, подароване раніше, можна лише за допомогою досвідченого юриста, який проаналізує ситуацію, чи досягти домовленості з дружиною / чоловіком, у чому також сприятиме адвокат.

Але є виняток: подароване майно ділиться при розлученні, якщо буде доведено, що його вартість значно зросла в результаті діяльності кожного з подружжя, витрачених загальних коштів.

Яке майно ділиться при розлученні: основні правила

Як ділиться майно при розлученні, регулює Сімейний Кодекс України. Згідно із законодавчими нормами, подружжя має рівні права на майно, але з деякими виключеннями.

Загальні активи, право на які може стати об'єктом судового розгляду – те, що придбано після шлюбу і за спільні гроші подружжя.

Важливий нюанс, яке майно ділиться при розлученні, – це законодавче визнання загальними доходами індивідуальних зарплат, пенсій, стипендій, грантів і т.д., якщо це питання не регулюється шлюбним договором.

Серед того, яке майно ділиться при розлученні, можуть бути й особисті активи сторін, коли доведено, що збільшенню їх вартості сприяв чоловік / дружина внаслідок особистих витрат.

Приклад – ремонт в спадковій квартирі чоловіка, зроблений за гроші дружини, що дає їй право вимагати відшкодування фінансів шляхом включення їх вартості до поділеного майна.

Як при розлученні ділиться майно, якщо є діти?

Законодавство України захищає інтереси дитини в разі розірвання шлюбу батьками. Тому не викликає сумнівів, чи ділиться майно на дітей при розлученні: важливо визначити частку того з батьків, з ким залишається проживати дитина. При розлученні майно ділиться на дітей одним з двох способів: внаслідок спільних домовленостей або в результаті рішення суду.

В основі того, як ділиться майно при розлученні за наявності дітей, що не досягли повноліття, – справедливість рішення для батьків і індивідуальні запити дитини, серед яких:

  • наявність у дитини проблем зі здоров'ям. В цьому випадку зросте частка того з батьків, з ким залишиться неповнолітній;
  • відсутність заробітку у зв'язку з доглядом за дітьми;
  • необхідність збільшити фінансову підтримку для задоволення індивідуальних потреб дітей – занять спортом, музикою, малюванням і т.д.;
  • участь другого з батьків у розвитку дитини.

Те, як ділиться майно при розлученні, якщо є двоє дітей, відрізняється лише обсягом фінансування, який збільшить суд.

Важливий нюанс, як ділиться майно при розлученні, якщо є діти (Україна), – гарантується збереження у кожної дитини особистих речей, що можуть бути дороговартісними. Приклад того, що залишається з дітьми:

  • комп'ютерна техніка, яка використовується для навчання та ігор;
  • спортивне спорядження й обладнання дітей – велосипеди, ролики, тренажери, гіроборд та т.і.;
  • музичні інструменти, якщо вони потрібні одному з дітей;
  • меблі та інші предмети, коли можливо довести їх необхідність для дітей.

Ще одне складне питання, як ділиться майно при розлученні з дітьми, якщо дитина є законним власником частини нерухомості. Це може статися в декількох ситуаціях:

  • наявність договору дарування від інших родичів;
  • придбання за гроші, які належали неповнолітньому за правом спадкування (дарування).

Варіанти можуть бути різними, але незмінним залишається те, як ділиться майно при розлученні, якщо діти залишаються з матір'ю: права дитини не повинні бути порушені або знехтувані. Рішення суду збереже активи дітей, забезпечивши можливість їх отримання по досягненню повноліття.

У такій ситуації нерухомість може потрапити в список того, яке майно не ділиться при розлученні в Україні: наприклад, квартира невелика, і отримати дві житлових площі в результаті обміну або продажу неможливо.

Як ділиться майно при розлученні, якщо є повнолітні діти?

Не менш актуальне питання, як ділиться майно при розлученні, якщо є дитина, яка вже досягла повноліття. Вона не може претендувати на активи або змінити частку одного з подружжя. Коли дорослий син або донька прописані на загальній житловій площі (як і інші родичі, діти), нерухомість може не підлягати поділу, а один з подружжя – претендувати на фінансове відшкодування.

Є винятки: дані норми при розлученні, як ділиться майно, якщо є повнолітні діти, актуальні лише для дієздатних громадян. А в разі опікунства над дитиною, яка має особливі потреби, суд передасть частку в користування тому з подружжя, з ким буде проживати така дитина.

Але незалежно від того, як при розлученні ділиться майно, якщо є доросла і недієздатна дитина, використовувати такі активи можна лише в її інтересах.

Співпраця з ЮФ «ENTIRE»: гарантія якісної юридичної допомоги

Знати, як ділиться майно при розлученні згідно із законодавством України, недостатньо: потрібно вміти відстояти свої інтереси в судовому спорі. Крім юридичного аспекту, існує ще й моральний: не завжди матеріальний достаток є наслідком лише фінансових вкладень. Адже те, яке майно ділиться при розлученні, може бути результатом багаторічної праці одного з подружжя. Або ж повного забезпечення побуту, виховання дітей, що дозволило досягти певного рівня добробуту.

Тому допомогти в захисті фінансових прав повинен кваліфікований адвокат, який правильно складе позовну заяву, знайде документальні підтвердження вимогам, а також законодавчо доведе права клієнта. Суд своєю чергою вирішить, як ділиться майно при розлученні в конкретному випадку, але вже маючи аргументовану базу для судового рішення, що спростить процедуру.

Підтримка юриста компанії «ENTIRE»це необхідність при розлученні та початку розподілу майна. Наші фахівці мають достатньо досвіду, щоб захистити майнові інтереси клієнта при завершенні шлюбу.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!