Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3177
Який розмір аліментів в Україні - картинка

Розмір аліментів в Україні в 2023 році може суттєво відрізнятися: при нарахуванні платежів враховується великий обсяг різних факторів. Це одна з причин підвищеної уваги до питання, зацікавленості в актуальних нормах законодавства. Закон України максимально захищає інтереси дітей, якщо батьки розірвали шлюб. При цьому розмір нарахування аліментів залежить від:

Встановлюючи розмір аліментів на дитину в Україні, суд керується нормами Сімейного кодексу: основна інформація викладена в статтях 180, 183, 198, 199, 185 та ін.

Які фактори важливі, щоб визначити розмір аліментів на дитину

Щоб визначити розмір аліментів на одну дитину, суд враховує фінансові можливості платника. Розрахувати мінімальний розмір аліментів можна з урахуванням не всіх доходів, виняток становлять:

Оскільки навіть мінімальний розмір аліментів в Україні часто стає причиною того, що платники аліментів шукають спосіб уникнути матеріальної відповідальності, суд бере до уваги великі покупки без зазначеного джерела доходу, що істотно перевищують заробіток. Наприклад, розмір мінімальних аліментів в Україні може бути підвищений в ситуації, коли відповідач офіційно безробітний, але придбав дороге авто і несе значні витрати коштів на його обслуговування.

Мінімальний розмір аліментів на дитину буде нарахований пропорційно до доходу і в разі, коли безробітний став на облік в місцевому відділенні служби зайнятості.

Але якщо мінімальний розмір аліментів відповідач сплачувати не бажає, і при відсутності офіційного працевлаштування не звертається в службу зайнятості, щоб уникнути відрахувань, розмір аліментів на дитину буде розрахований від середнього рівня заробітної плати в регіоні проживання.

Мінімальний розмір аліментів в Україні та способи їх нарахування

Розраховуючи мінімальний розмір аліментів, орієнтуються на показники заробітної плати в Україні та прожитковий мінімум на дитину відповідного віку на зазначену дату.

Аліменти на одну дитину виплачуються в обсязі однієї четвертої частини доходів платника аліментів, якщо він не може забезпечити цю суму за своїм фінансовим статусом, то не менше половини прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Сімейний кодекс України визначає і максимальну суму платежу на одну дитину: вона не повинна перевищувати десяти прожиткових мінімумів на дитину зазначеного віку.

Розмір і порядок виплати аліментів передбачає два варіанти: добровільну угоду між батьками, оформлену офіційно, і внески грошових коштів за рішенням суду.

Перший варіант, в якому обговорено розмір аліментів на дитину, дає можливість сплачувати як відсоток від доходу, так і домовитися про фіксовану щомісячну суму. Але юристи нашої компанії в Україні не радять отримувати виплати в «твердій» сумі: якщо договір довгостроковий, фінанси зазнають впливу інфляції, і до досягнення повноліття обсяг виплат стане істотно нижчим, ніж міг бути.

Якщо після підписання договору мінімальний розмір аліментів на дитину не сплачується, стягнути кошти можна через отримання виконавчого напису нотаріуса, відкриття виконавчого провадження.

Коли по досягненню вісімнадцятиріччя дитина продовжує навчання у вищому навчальному закладі, батько зобов'язаний продовжити вносити платежі до закінчення навчання або до досягнення сином або дочкою 23 років.

Двоє і більше дітей: як розрахувати суму виплат

Якщо в сім'ї двоє і більше дітей, то процес розрахунку складніший, а сума для платника набагато значніша.

Розмір аліментів на двох дітей становить третю частину (33%) від доходів платника аліментів.

Якщо син чи донька від різних шлюбів, брати участь в забезпеченні дитини повинен кровний батько. Розмір аліментів на 2 дітей від різних шлюбів не є фіксованим: на свого спадкоємця відповідач сплачує внески окремо. Наприклад, різні батьки можуть вносити різні суми, залежно від свого фінансового стану. Але за умови, що некровні діти не були усиновлені одним батьком: у цьому випадку розмір аліментів на 2 дітей стане обов'язком цієї фізичної особи.

Вказана норма також актуальна, якщо потрібно розрахувати розмір аліментів на трьох дітей в Україні: для кровного батька або усиновителя сума на трьох малюків розраховується в обсязі половини його доходів.

Коли відповідач не сплачує навіть мінімальний розмір аліментів на двох дітей, він притягується до відповідальності у формі пені за кожну добу прострочення. Але штрафні санкції не можуть перевищувати 100% боргу.

Розмір пені зменшується, якщо розмір аліментів на двох дітей не буде виплачений через об'єктивні чинники: захворювання платника, затримку заробітної плати роботодавцем та ін. Також законодавство передбачає адміністративну відповідальність за ухилення від обов'язків: громадські роботи, обмеження права на виїзд в інші країни, управління засобом пересування і т.д.

Важливий нюанс: розмір і порядок виплати аліментів стають неактуальними, якщо дитина (один з дітей) одружується до повноліття. У цьому випадку він отримує правовий статус дорослого громадянина, і порядок грошових внесків для батьків з двома і більше дітьми зміниться. Фінанси будуть перераховані на одну дитину, яка не одружилася, бувши неповнолітньою.

Розмір аліментів на 2 дітей в Україні, як і на іншу кількість неповнолітніх дітей, може бути забезпечений державою, якщо залучити другого з батьків до відповідальності немає можливості (невизначене місце проживання і т.д.).

Як забезпечити потрібний розмір аліментів на дитину в Україні в 2023 році?

Законодавство України захищає інтереси неповнолітніх, при цьому в Сімейному кодексі є вирішення складних ситуацій, в яких один з батьків ухиляється від обов'язків і відповідальності.

Але, щоб скористатися правами, отримати необхідний розмір аліментів на дитину, двох і більше дітей, потрібно ознайомитися з законодавством і вміти застосувати дані норми в кожній окремій ситуації. Часто свою позицію потрібно відстоювати, а іноді – доводити наявність додаткових доходів чи приховування свого фінансового становища іншою стороною. У цьому випадку не обійтися без допомоги юриста, який володіє достатньою кваліфікацією і досвідом.

ЮК «ENTIRE» – це запорука своєчасної правової підтримки, а також досягнення потрібного результату.

Фахівці компанії максимально чесні з клієнтом: вже на перших консультаціях допоможуть визначити, на який розмір аліментів в Україні можна претендувати у Вашому випадку. Юрист разом з клієнтом пройде всі етапи судового процесу, або ж допоможе знайти компроміс для добровільних виплат згідно з договором. Можна бути впевненим в тому, що досвідчений фахівець повністю захистить інтереси клієнта, знайде рішення при виникненні будь-яких складнощів.