Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2579

Порядок оподаткування об'єктів спадщини чи дарування, одержаних платником податку регламентується  ст. 174 Податкового кодексу. Податок на дохід отриманий в результаті укладання договору дарування сплачується за ставками визначеними для спадщини.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, залежить від того, який саме вид об'єкта успадковано  та від родинних стосунків спадкоємця із спадкодавцем.

Об'єкти спадщини підлягають оподаткуванню за такими ставками податку:

За нульовою ставкою оподатковуються:

  1. при отриманні будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, які є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
  2. при отриманні спадщини у вигляді рухомого та нерухомого майна, коштів особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
  3. при отриманні спадщини у вигляді рухомого та нерухомого майна дитиною-інвалідом;
  4. грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 р., облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 р., державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 рр., погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5%:

при отриманні будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

За ставками 15 або 17% (залежно від розміру отриманого доходу):

при отриманні будь-якого об'єкта спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента та при отриманні будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Відповідно до положень Податкового кодексу особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.