Як правильно оформити спадщину - картинка

Порядок того, як оформити спадщину в Україні в 2023, регулює Цивільний кодекс. Цьому питанню приділено окрему главу, в якій описані порядок, дольові частини, черговість і її зміна, а також супутні нюанси. Але питання, як оформити спадщину, не втрачає своєї актуальності: адже існують різні ситуації, що вимагають не просто знання закону України, а й практичні навички його застосування в реальних обставинах.

Які терміни, щоб оформити документи на спадщину?

Закон дозволяє оформити спадщину в Україні, заявивши свої права протягом 6 місяців з дати відкриття спадкової справи. Якщо після закінчення пів року не з'явилося охочих оформити вступ у спадок, вони вважаються такими, що його не прийняли.

Але в такому випадку є винятки: якщо потенційний спадкоємець пропустив цей строк з об'єктивних причин, він може підготувати заяву до суду для продовження періоду оформлення майнових прав. Приклади причин, які дозволяють оформити спадщину через суд пізніше, ніж зазначено в законі, - перебування за територією України, відсутність можливості дізнатися про смерть спадкодавця і т.д.

Але якщо до цього моменту майнові права вже розділені між іншими людьми, існує два варіанти: за згодою інших спадкоємців подача заяви нотаріусу про перерозподіл спадкової маси, в інших випадках - відстоювання своїх прав в судовому порядку.

Звертаючи увагу на терміни, потрібно не упустити ще одну важливу деталь: разом з отриманням матеріальних об'єктів, успадковуються і боргові, кредитні зобов'язання, якщо вони були у спадкодавця.

Порядок того, як оформити спадщину за заповітом

Оформити спадок у власність можна за законом, або ж через заповіт. У другому випадку одержувачем активів може стати будь-яка фізична або юридична особа. При наявності заповіту немає необхідності доводити родинні зв'язки, законні права на прийняття майна. Але важливою умовою, яке дозволяє оформити спадщину за заповітом, є правильність зазначених даних спадкоємця і законність оформленого заповіту.

В основі того, як оформити спадщину за заповітом, - звернення до нотаріуса, який відкрив спадкову справу. В такому випадку можливі три варіанти обставин:

  • спадкоємці повідомлені про те, який нотаріус завірив заповіт, відвідують його зі свідоцтвом про смерть, після чого залишають власну заяву про прийняття активів, власник яких буде змінений;
  • немає інформації про те, де оформити спадщину довелося покійному. Тому звертаються до будь-якого нотаріуса в тому окрузі, де відкривається справа;
  • якщо у майбутнього власника активів, немає інформації про місце проживання людини, яка за життя оформила на них майно, вони подають заяву за місцезнаходженням основної частини нерухомості.

Тому звернення до нотаріуса - єдино вірна відповідь на питання, де можна оформити спадщину на отримання рухомих і нерухомих активів.

Але, крім того, як оформити спадщину після смерті, важливо знати та про можливість відмовитися від майна або фінансових коштів. На цьому варто акцентувати увагу, якщо у загиблого були великі борги, кредитні зобов'язання. Відмову потрібно оформити офіційно, і до закінчення шести місяців з дня відкриття справи нотаріусом, інакше громадянин буде вважатися таким, який вступив в права спадкування, і всі зобов'язання перейдуть на такого спадкоємця.

Як оформити спадщину в Україні, якщо немає заповіту?

У разі відсутності заповіту, другий варіант того, як оформити спадщину після смерті, - успадкування в порядку законної черговості, що визначена главою 86 Цивільного кодексу України.

У цьому випадку процес також передбачає відкриття спадкової справи нотаріусом, але права на майно будуть відповідати одному зі ступенів споріднення, - від першого до шостого.

Кілька родичів, які відносяться до однієї з черг, мають рівні права на розподіл активів в рівних частках.

У даній ситуації процедура того, як оформити спадщину після смерті, передбачає кілька послідовних етапів:

  • відкриття нотаріусом спадкової справи. Ця процедура може бути проведена як за місцем прописки померлого громадянина, або ж за місцем розташування його нерухомості;
  • подача нотаріусу заяв про прийняття спадкових активів. Щоб оформити документи на спадщину, дані папери повинні бути завірені нотаріально;
  • визначення загальної кількості спадкоємців, що є претендентами на отримання матеріальних засобів і нерухомих активів. Перевірка зареєстрованого майна померлого;
  • отримання свідоцтва, що є одним з останніх етапів того, як оформити спадщину в Україні.

Далі потрібна реєстрація майнових прав в Держреєстрі, а при наявності земельної ділянки нотаріусу потрібно буде подбати про наявність виписки з Держгеокадастру. Оформити документи на спадщину можна не раніше, ніж через шість місяців після початку процедури, але на практиці цей процес займе більше часу. Навіть досконально знаючи, як оформити спадщину після смерті, прискорити справу неможливо: досвідчений юрист лише допоможе уникнути непередбачених ситуацій і ускладнень в результаті помилок в оформленні документів.

Можливість оформити спадщину через суд

Існує ряд винятків, які дають можливість оформити спадщину через суд в обхід черговості, або ж оскаржити заповіт. Але дана процедура досить складна, потребує аргументованості своєї позиції, і, звичайно ж, доказової бази. Прикладів того, коли варто оформити спадщину через суд, довівши свої права, досить багато.

Стандартна ситуація, коли спадкодавець не залишив заповіту, і оформити документи на спадщину планують його діти, але останні кілька років побутову допомогу загиблому надавав двоюрідний брат або сестра, також займаючись його фінансовим забезпеченням. У такому випадку суддя повинен врахувати даний факт при розподілі матеріальних благ, зрівнявши права спадкоємців. Все залежить від рівня знань того, як оформити спадщину в Україні: судове рішення потребує законного обґрунтування.

Співпраця з ЮФ «ENTIRE»: оформити спадщину допоможуть фахівці

Питання спадкування досить складні, особливо якщо передбачають наявність кількох претендентів, конфлікт їх інтересів. У цьому випадку варто подбати про співпрацю з кваліфікованим юристом, який допоможе заздалегідь зрозуміти, на яку частину від активів можна претендувати, а також вберегти розмір своєї частини в окремих випадках. Також адвокат гарантує захист майнових прав клієнта, допоможе уникнути стресів і конфліктних ситуацій між спадкоємцями.

Наша компанія «ENTIRE» вже багато років надає аналогічні послуги, тому ми розуміємо, наскільки може бути різним обсяг послуг адвоката. Вартість визначає саме обсяг роботи: консультацій, підготовлених паперів, судових засідань і т.д.

Якщо для вас актуальне питання, як оформити спадщину в Україні в 2023,  скористайтеся безоплатною первинною консультацією наших фахівців. Вона триває 30 хвилин: цього часу достатньо, щоб отримати відповіді на питання, що цікавлять, або домовитися про подальшу допомогу кваліфікованого фахівця, розповівши про свою проблему. Звертайтеся: ми допоможемо знайти рішення в будь-якій ситуації.

 

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!