5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [2 Голоса (ів)]
Отримання посвідки на постійне проживання в Україні - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Юридична фірма «Абсолют» надає послугу Отримання посвідки на постійне проживання в Україні іноземця чи особи без громадянства. Наші переваги – індивідуальний підхід та найменша ціна.

Посвідка на пості́йне проживання — це документ, що підтверджує право іноземця чи особи без громадянства на постійне проживання в країні. Зазвичай, це документ, який надає право на вільний виїзд з країни та в'їзд до неї протягом усього терміну дії дозволу на постійне проживання.

Підстави для видачі посвідки

Для видачі посвідки на постійне проживання законом передбачені наступні підстави:

  1. Для іноземців, які іммігрували в Україну на постійне проживання – дозвіл на імміграцію.
  2. Для іноземців, які постійно проживали на території України до прийняття рішення про припинення громадянства України і після прийняття такого рішення залишилися постійно проживати на її території - припинення громадянства України, рішення про яке приймається указом Президента України.

Процедура отримання дозволу на імміграцію

Для отримання дозволу на імміграцію документи подаються:

  • особами, які постійно проживають за межами України – до дипломатичних представництва та консульських установ України за кордоном за місцем їхнього постійного проживання;
  • особами, які проживають в Україні на законних підставах - до ДМС.

Документи подаються особисто. За неповнолітніх/недієздатних заяву подають законні представники.

Документи для отримання дозволу на імміграцію

Для отримання дозволу на імміграцію необхідно подати наступний перелік документів:

  1. Заява;
  2. Копія документа, що посвідчує особу;
  3. Документ про місце проживання особи (в Україні та за кордоном);
  4. 4 фотокартки;
  5. Відомості про склад сім’ї, копія свідоцтва про шлюб (якщо особа, яка подає заяву, перебуває в шлюбі);
  6. Квитанція про сплату державного мита, адміністративного збору;
  7. Документ про те, що особа не є хворою на СНІД, туберкульоз, хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію, інфекційні захворювання (дифтерія, менінгокок, патогенні ентеробактерії), та інші хвороби перелік яких визначено центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я. Вимога не поширюється на:
    • одного з подружжя, якщо другий з подружжя громадянин України (при знаходженні в шлюбі більше 2 років);
    • осіб, які мають право на отримання громадянства за територіальним походженням.

Також можуть подаватися інші додаткові документи, що визначаються в кожному конкретному випадку відповідно до ст. 9 ЗУ «Про імміграцію».

Термін розгляду заяви про надання дозволу на імміграцію не може перевищувати 1-го року з дня її подання.

Якщо іноземець перебуває в Україні на законних підставах, документи для отримання ПМЖ подаються в підрозділи ДМС за місцем проживання.

Особи, які можуть отримати дозвіл на імміграцію

Відповідно до міграційних правил є 2 групи осіб:

  1. Оформлення ПМЖ в рамках міграційної квоти:
    • діячі науки та культури, імміграція яких відповідає інтересам України;
    • інвестори, інвестиції яких складають не менше 100 тис. доларів США;
    • висококваліфіковані кадри, потреба в яких є відчутною для економіки України;
    • особи, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України;
    • особи, які раніше перебували в громадянстві України;
    • батьки, чоловік (дружина) іммігранта та його неповнолітні діти;
    • особи, які безперервно прожили на території України протягом трьох років від дня надання їм статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми;
    • особи, які прослужили у Збройних Силах України три і більше років.
  2. Оформлення ПМЖ поза квотою:
    • одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України;
    • особам, які є опікунами чи піклувальниками громадян України, або перебувають під опікою чи піклуванням громадян України;
    • особам, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням;
    • особам, імміграція яких становить державний інтерес для України;
    • закордонним українцям, подружжям закордонних українців, їх дітям у разі їх спільного в'їзду та перебування на території України.

Особи, які не можуть отримати дозвіл на імміграцію

Дозвіл на імміграцію не надається наступним особам:

  • особам, засудженим до позбавлення волі на строк більше одного року за вчинення діяння, що відповідно до законів України визнається злочином, якщо судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку;
  • особам, які вчинили злочин проти миру, воєнний злочин або злочин проти людяності та людства, як їх визначено в міжнародному праві, або розшукуються у зв'язку із вчиненням діяння, що відповідно до законів України визнається тяжким злочином, або їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, досудове розслідування якого не закінчено;
  • особам, хворим на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інфекційні захворювання, перелік яких визначено Міністерством охорони здоров’я України;
  • особам, які в заявах про надання дозволу на імміграцію зазначили свідомо неправдиві відомості чи подали підроблені документи;
  • особам, яким на підставі закону заборонено в'їзд на територію України.

Скасування дозволу на імміграцію

Дозвіл на імміграцію може бути скасовано, якщо:

  • з'ясується, що його надано на підставі свідомо неправдивих відомостей, підроблених документів чи документів, що втратили чинність;
  • іммігранта засуджено в Україні до позбавлення волі на строк більше одного року і вирок суду набрав законної сили;
  • дії іммігранта становлять загрозу національній безпеці України, громадському порядку в Україні;
  • скасування є необхідним для охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів громадян України;
  • іммігрант порушив законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. 

Повторно подати заяву про надання дозволу на імміграцію можна не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення про відмову у наданні дозволу на імміграцію чи його скасування.

Порядок подачі документів і отримання посвідки на постійне проживання

Особа, яка постійно проживає за межами України і отримала дозвіл на імміграцію, повинна протягом 1-го року з моменту видачі дозволу звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи для оформлення довгострокової візи і після прибуття в Україну звернутися з заявою в ДМС для оформлення посвідки протягом 5 робочих днів. Посвідка видається протягом 7 днів з дня прийняття заяви.  Документи подаються не пізніше 15 днів до легального терміну перебування особи в Україні.

Особі, яка перебуває в Україні на законних підставах в Україні і отримала дозвіл на імміграцію, посвідка видається протягом 7 днів з дня подання нею відповідної заяви. Документи подаються не пізніше 15 днів до легального терміну перебування особи в Україні.

Документи для отримання посвідки на постійне проживання

Для отримання посвідки на постійне проживання необхідно подати наступні документи:

  1. Заява (клопотання про оформлення посвідки);
  2. Паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства (після пред’явлення повертається), та його копія (в залежності від держави громадянства повинна бути віза типу Д або штампи з перетинами кордону за останні 180 днів);
  3. Нотаріальний переклад українською мовою 1-ої сторінки паспортного документа іноземця та звичайна копія сторінки паспорта зі штампом про перетин кордону (всі перетини кордону України протягом 180 днів відраховуючи від дати подачі документів для безвізових країн), або копію сторінки з візою.
  4. Копія рішення про надання дозволу на імміграцію;
  5. Квитанцію про сплату державного мита або документ, який підтверджує наявність пільг щодо його сплати;
  6. Квитанцію про сплату послуги (адмін. збір);
  7. Чотири фотокартки іноземця та особи без громадянства розміром 3,5Х4,5 сантиметра (на матовому папері);
  8. Копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі наявності);
  9. Інші документи в залежності від підстави отримання посвідки на постійне проживання.

Подача здійснюється особисто. Подається в територіальний орган ДФС за місцем проживання.

Іммігрант повинен зареєструвати місце свого постійного проживання протягом 30 днів з дня отримання посвідки.

Посвідка оформляється іноземцям та особам без громадянства незалежно від віку.

Термін дії посвідки на постійне проживання становить – 10 років.

Обмін посвідки

Обмін посвідки на постійне проживання в Україні здійснюється у разі:

  1. Закінчення строку дії;
  2. Зміни прізвища, імені та по батькові іноземця та особи без громадянства, тощо;
  3. Установлення розбіжностей у записах (невідповідності внесених до посвідки записів записам в інших документах);
  4. Непридатності посвідки до користування (пошкодження з різних причин, тощо);
  5. В разі досягнення іноземцем 25- і 45-річного віку (у разі, коли іноземець або особа без громадянства документовані посвідкою, що не містить безконтактного електронного носія).

Подати документи на обмін потрібно не пізніше 30 днів після виникнення відповідних підстав, і не пізніше 15 робочих днів до закінчення терміну її дії, якщо такий обмін здійснюється у зв’язку з закінченням строку дії.

Ціна та термін отримання посвідки

Вартість:
  • Державне мито – 85 грн.
  • Адміністративний збір – 352 грн.
  • Юридичне супроводження – від 9000 грн.
  • Бланк з з безконтактним електронним носієм – 291 грн.

Термін виконання - від 7 днів

Стягнення здійснюється відповідно до:

  • пункту 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»;
  • переліку адміністративних послуг у сфері міграції та їх вартості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2016 року № 770 «Деякі питання надання адміністративних послуг у сфері міграції».

Замовивши в ЮФ «Абсолют» отримання посвідки на постійне проживання в Україні, ви гарантовано отримаєте професійну допомогу юристів і максимальний спектр послуг за найкращою ціною.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!